Superföretag trivs super i Fjärås

Väggmaterial i Fjärås är en riktig framgångssaga. Sedan starten 2009 har de tagit sig in på den konservativa färgfackhandeln och vuxit till en stark aktör. - Kungsbacka är en förträfflig kommun att jobba och verka i, intygar företagets ägare Arne Jöneman.

Han och kompanjonen Kristian Brauner förvärvade företaget 2009. Då var det ett litet tvåmansföretag baserat i Huddinge. Det fanns en produkt i sortimentet – vävtapeter för vägg. Nu närmar sig sortimentet 300 produkter och företaget omsätter miljoner och har flyttat till nya lokaler i Fjärås.

Delar av kommunstyrelsens arbetsutskott besökte nyligen Väggmaterial. Ulrika Landergren, L, överlämnade en blomma till företagsledningen från kommunen som representerades av Fredrik Hansson, C, Lisa Andersson, M, samt näringslivschef Elinor Filipsson och näringslivsutvecklare Elisabeth Ankarcrona.

Såg potentialen

- Vi såg en stor framtida potential i företaget, berättar Arne Jöneman.
I USA hittade de produkter, ett hörnskyddsystem, att utöka sortimentet med. Tidigare var det snickarna som satte hörnskydd eller förstärkningar i väggar.
- Hörnskydd var ofta ett problemområde som tog lång tid att sätta. Vi hittade ett pappersklätt hörnskydssystem som spacklas in, förklarar Kristian Brauner, företagets vd.

Konservativ bransch

Spackling är målarens jobb, och det var de som med viss tveksamhet i början övertog arbetsuppgiften.
- Branschen är väldigt konservativ så vi fick bevisa produktens förträfflighet och vår möjlighet att ge support.
Nästa stora succé var skarvremsorna som snabbt monteras och samtidigt förses med spackel med ett fiffigt verktyg.
- Det sparar enormt mycket tid och i dagens byggbransch är snabbhet en konkurrensfördel, säger Kristian Brauner.

Nybygge i Fjärås

När de lyckats få upp intresset för produkterna som importeras från USA, tog försäljningen fart. Och med det företagets omsättning som från 2012 växt från 15 till 55 miljoner kronor. Samtidigt rekryteras fler medarbetare, såväl till lager som försäljning.

På Gunnesgårdsgatan i Fjärås står lagret dit företaget flyttade i höstas.
- Köpet av tomten från kommunen gick smidigt och vi är i stort sett nöjda med hur själva bygglovsprocessen flöt på när den väl kom igång, konstaterar Arne Jöneman. Elinor Filipsson fyller i och förklarar att företag som står inför liknande byggprojekt ska kontakta näringslivsenheten. Då kopplas kommunens företagslots in för att processen ska bli så smidigt och effektiv som möjligt.

Superföretag

Utmärkelsen superföretag, som stiftats av tidningen Veckans affärer och affärsanalytikern Bisnode. Totalt i Sverige finns 580 superföretag 2016. I Kungsbacka finns fyra; förutom Väggmaterial är de Elvaco, Raglady by T och Sivenmark Maskintjänst AB.

Såväl näringslivsenheten som politiker är imponerade av Väggmaterial.
- Det är fantastiskt roligt och inspirerande att besöka entreprenörer som vågade slå sig in i en konkurrensutsatt bransch och lyckas. Verkligen ett föredöme för Kungsbackas näringsidkare, sammanfattar besökarna mötet.

Kontakta gärna