Företagsbesök på omtyckt bed and breakfast i Åsa

I närheten av Gårda brygga i Åsa driver paret Roger och Carina sedan 2012 Åsa Jutegård, ett vackert beläget bed and breakfast med närhet till både natur och hav. Under en solig eftermiddag i början av juni kom kommunstyrelsens arbetsutskott och representanter från näringslivsenheten på företagsbesök för att diskutera turistnäring och hur den kan stärkas i framtiden.

Det hela började 2012 när Roger Sandström och Carina Ed var på jakt efter en större fastighet med stall och med plats för parets båt. Via Onsala och Fjärås hittade de till slut sitt drömhus i Åsa. Vid midsommar samma år öppnade Åsa Jutegård, ett bed and breakfast som också anordnar fester, konferenser och bröllop.

Redan från början gick verksamheten bra och sysselsätter i dag Roger och Carina på heltid, något som de inte hade räknat med.

– Från början var vår tanke att vi skulle hyra ut våra rum ut lite då och då, men sedan vi startade har vi år för år märkt av en ökad efterfrågan av såväl övernattning som bokningar för fester och bröllop, säger Roger Sandström.

Positivt bemötande viktig framgångsfaktor

Under 2016 övernattade totalt 2526 övernattningsgäster på gården som har öppet alla dagar året om. De flesta gästerna kommer från Sverige, Tyskland och Nederländerna, men man har också haft gäster från Australien och Brasilien. Paret driver Åsa Jutegård utan anställd personal, något som de menar sig klara genom hårt arbete och ett glatt humör.

– God service och ett positivt bemötande har alltid varit otroligt viktigt för oss och efter fem år med återkommande gäster och bra recensioner och omdömen på internet så tycker vi att vi har lyckats väl. Vi gillar verkligen att träffa nya människor, och bland det roligaste vi vet är att laga frukost till gästerna. En dag var vi i köket med gästerna fram till halv två på eftermiddagen! säger Carina Ed.

”Vi har hur mycket tankar och planer som helst!”

Trots framgångar och fullbokade rum går det inte att missa att paret har stora ambitioner och planer inför framtiden.

– I dag ser vi ett fortsatt stort behov av att utveckla turistnäringen, och där vill vi gärna vara med och bidra med våra tankar och idéer. Vi har hur mycket tankar och planer som helst, och i framtiden hade vi gärna velat kunna erbjuda våra gäster en äventyrsgolfbana och en plats där man kan ställa upp husvagnar och husbilar. Vi ser också en stor potential i våra närliggande och vackra öar som vi tycker att fler gäster borde få ta del av, säger Roger som även är aktiv i utvecklingen av Åsa genom ÅSA365

Även politikerna och näringslivsenheten var överens om vikten av att arbeta för en fortsatt stark turistnäring i Halland och Kungsbacka.

– Jag och mina kollegor är alla imponerade över Roger och Carinas framgångar med Åsa Jutegård, och från kommunens sida ska vi även i framtiden arbeta för att vara ett bra bollplank för idéer och initiativ som stärker bilden av Kungsbacka som ett vackert och attraktivt besöksmål, avslutar kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

Kontakta gärna

Anna Frykman, besöknäringsutvecklare
0300-83 49 39
anna.frykman@kungsbacka.se

Jessica Blume, platsutvecklare
0300-83 44 90
jessica.blume@kungsbacka.se