Hästar och hälsa i europeiskt ungdomsutbyte

18 – 26 juni välkomnar tio ungdomar i Kungsbacka lika många deltagare från kommunen San Cugat i Spanien. Tillsammans utgör de ungdomsutbytet Horsies & Health, inom programmet Erasmus+ som EU finansierar.

Ridning på Kungsbacka ridklubb, övernattning i vindskydd vid Sundsjön, matlagning och midsommarfirande vid Tjolöholm är några av de punkter som står på programmet.

Hästar skapar självförtroende och gemenskap

– Vi jobbade redan med en grupp hästintresserade ungdomar och därifrån växte idén fram att använda hästen som ett verktyg för hälsa och välbefinnande, säger Madeleine Jonasson, ungdomskonsulent på Kultur & Fritid.

– Inför hästen är alla lika, oavsett vilken bakgrund man har, säger Susanne Löfgren. Att utgå från ett gemensamt intresse och tillsammans ta ansvar för en häst skapar en stark gemenskap.

Just ni befinner de sig på Kungsbacka ridklubb där de under tre dagar ska samarbeta i par och ta hand om tio hästar.

– Hästar kan hjälpa till att stärka självförtroendet och få människor att växa, säger Nien Boots, som är en av ledarna från San Cugat.

Sådana sjöar har inte vi

Första dagen med ridning får ungdomarna prova att sitta upp och göra en halvtimmes ridtur i skogen under ledning av Emma Fridén från Kungsbacka ridklubb.

– Jag älskade att rida och jag trodde det skulle vara mycket svårare, säger Pau Blasco Roca, 15 år, som är en av de spanska deltagarna. Han har aldrig provat att rida förut och är strålande glad efter ridturen.

Han ville vara med i projektet eftersom han älskar de nordiska länderna och naturen och så är han särskilt intresserad av fornordisk mytologi. Han säger att mycket är annorlunda här i Sverige.

– Jag ser nya fåglar och nya träd som jag inte sett förut. Vi har inte sådana sjöar som här. Och här är människorna så lugna, säger han.

Mathilda Eriksson Cronzell, 15 år, är en av de svenska deltagarna. Hon tycker mycket om att rida och brukar rida på sin fritid. Det gjorde att hon lockades av projektet och dessutom tycker hon det är kul att få träffa ungdomar från Spanien.

– Roligast hittills var när vi övernattade i Sundsjön och badade och paddlade. Jag fick chans att visa mina kunskaper i paddling. Och så har jag provat att prata spanska.

Hållbarhet, hälsa och kultur

Förutom ridning kommer ungdomarna att ha olika workshops med hållbarhetstema där de diskuterar mat utifrån etik och hälsa. De ska laga mat från sina olika länder och diskutera hur råvaror hanteras idag. Alla deltagare kommer att åka hem med egenskrivna receptböcker och massor av ny kunskap i bagaget.

De spanska deltagarna kommer att bo en del av veckan hos sina svenska vänner för att få möjlighet att ta del av svensk kultur och vardag. Midsommar firas på Tjolöholm och de ska också fira de katalanska högtiderna Sant Jordi och Sant Joan där man hoppar över en lägereld.

Kultur & Fritid arrangerar och deltar i flera europeiska ungdomsutbyten. Vill du vara med? Du kan läsa mer på webbplatsen ungikungsbacka.se

Här kan du läsa om europeiska ungdomsutbyten.