Odling - ett sätt att mötas

Att odla och arbeta med växter är nyttigt för både kropp och själ, oavsett var du kommer ifrån. Nu drar Stadsodlingen igång och förhoppningsvis blir det en mötesplats som förenar nyanlända och svenskar i Kungsbacka.

Pallkragarna som står uppställda mellan parkeringen och Stadshusets baksida kommer att bli fler framöver. Det är föreningen Kungsbacka Trädgårdsvänner som driver och ansvarar för odlingsplatsen sedan några år tillbaka. Nu har föreningen sökt bidrag från Kultur & Fritid för att introducera odling för nyanlända i kommunen.

– I kommunen arbetar vi med att hitta olika former där nyanlända och svenskfödda kan träffas spontant och förhoppningsvis skapa ett gemensamt intresse. Stadsodlingen är ett sätt att skapa en sådan mötesplats säger Pia Burwall utvecklingsledare på Kultur & Fritid.

Ett 10-tal nyanlända som är intresserade av odling har anmält sitt intresse att vara med på Stadsodlingen. En SFI-klass, Svenska För Invandrare, kommer också att odla grönsaker och kryddor tillsammans i tre av odlingslådorna.

En egen låda med glädje

Mimmi Hu, som numera är pensionär, flyttade från Kina till Sverige för 10 år sedan. Hon har fått två lökplantor och en persiljeplanta att sätta i sin låda till att börja med.

– Många av mina vänner har trädgårdar och vill ha min hjälp. Jag vill gärna hjälpa dem, men jag kan ingenting om växter, trädgårdar och att odla, säger Mimmi. Det ska bli roligt att ha en egen låda att odla i och få lära mig mer om växter. Jag kommer att gå hit varje dag.

Vill du veta mer om Stadsodlingen?

Kontakta
Pia Burwall
Kultur & Fritid
0300-83 46 65
pia.burwall@kungsbacka.se

eller
Katarina Wirseen
Kungsbacka Trädgårdsvänner
olmanas.tradgardar@gmail.com