Unga jobbar på Måhaga äldreboende

Måhaga äldreboende i Fjärås har inlett ett samarbete med företaget Ung omsorg, som anställer högstadieelever som ordnar aktiviteter för kunder på äldreboenden och skapar möten över generationsgränserna.

Elsa Johansson är 92 år och bor på Måhaga. Hon uppskattar besöken från ungdomarna.

- Jag tycker egentligen om att umgås med andra människor, men hör dåligt, så det är svårt att vara med när många pratar samtidigt. När ungdomarna är här kan vi sitta och spela spel mitt emot varandra. Då fungerar det bra. Idag spelade vi Fia och jag vann över dem. Det var roligt, säger hon och skrattar.

Två timmar i veckan

Ung omsorg kommer till Måhaga under två timmar varje söndag. Med sig har de en teamledare som gör scheman och bestämmer vilka aktiviteter man ska göra. Det kan till exempel vara att baka, spela spel, gå en promenad, högläsning, eller bara umgås. Teamledaren för Måhaga heter Kajsa Hidenbäck, är 16 år och bor i Fjärås. Hon visste ingenting om hur det var på ett äldreboende innan hon började.

- Jag känner ingen som bor på ett äldreboende och hade bara hört dåliga saker från media. Jag trodde att alla sitter ensamma på sina rum. Men så är det ju inte alls! Det arrangeras en massa aktiviteter och finns många tillfällen att umgås för dem som bor här, säger Kajsa.

Första jobbet

En av grundtankarna är att deltagarna ska komma från högstadieskolor i närområdet. Gösta Henningsson är 15 år och kommer från Fjärås. Han blev intresserad efter att ha fått information om konceptet i skolan.

- Jag anmälde mig, eftersom jag aldrig haft något jobb förut, och det verkade som en rolig grej. Dessutom tyckte min mamma att det var jättebra, säger han.

Alla deltagare får gå igenom en digital grundutbildning, och får gå på en kickoff där de lär sig till exempel hur man bemöter någon som är dement och hur man kör en rullstol. Catharina Sagré är en av två enhetschefer på Måhaga, och hon är imponerad av hur deltagarna tar sitt uppdrag på allvar.

- De är unga, men de tar ansvar för sina arbetsuppgifter. Eftersom de har fått utbildning och har ett tydligt schema så vet de vad de ska och inte ska göra. De är jätteduktiga och sprider glädje som märks i hela huset, säger hon.

Om Ung omsorg

Ung omsorg finns på drygt 100 äldreboenden runt om i hela Sverige. Deras arbete har flera syften. Dels ska de sätta guldkant på tillvaron för den som bor på äldreboende, men de ger också unga möjlighet att prova på arbetslivet, och ökar intresset för att jobba inom vård och omsorg.

Läs mer om Ung omsorg på deras webbplats

Här i Kungsbacka finns de sedan något år tillbaka på Vickans äldreboende som drivs i privat regi. Måhaga är först ut att prova samarbetet av de boenden som kommunen själv driver. Samarbetet började i maj och ska pågå i ett år, med möjlighet till förlängning.

Kontakta gärna

Catharina Sagré, enhetschef Måhaga
0300-83 37 88
catharina.sagre@kungsbacka.se

Annelie Wing, enhetschef Måhaga
0300-83 38 70
annelie.wing@kungsbacka.se