Dubbelt fokus på Kungsbacka i Fyren

Under måndagen den 18 september hade utställningen Kungsbackas själ vernissage på Fyren och på tisdag hängs bilder från fototävlingen #mittkba.

Kungsbackas själ

Elever från en förstaklass på Tingbergsskolan och två klasser från nian på Hedeskolan har påbörjat ett arbete tillsammans med kommunantikvarien Sofia Larsson. De ska spegla Kungsbackas själ i form av en utställning på kulturhuset Fyren. Utställningen pågår 18 till 29 september på Kulturtorget mitt i Fyren.

Utställningen heter Kungsbackas själ och de äldre eleverna har fått i uppgift att arbeta i grupper om Kungsbackas historia, om arkitektur och hur vi som bor här upplever staden. Fokus ligger på stadsmiljön kring Kungsbacka torg. Elever från klass 1 på Tingbergsskolan har också fått liknande frågeställningar. 

Måndag 18 september kl 12 klipper årskurs 1 på Tingbergskolan bandet och inviger utställningen. Kl 14 samma dag är det vernissage med två nior från Hedeskolan som berättar om sitt arbete med Kungsbackas själ. De visar film, foton, intervjuer och texter.

Expo av #mittkba

Dagen därpå hängs en gigantisk vepa med bilder från fototävlingen #mittkba upp på hisstrumman i Fyren. Kampanjen förklarar Kungsbacka kommuns vision som beskriver hur Kungsbacka ska vara år 2030. För framtiden skapar vi tillsammans.

Tävlingen blev en stor succé i sociala medier från våren till 1 september då tävlingen avslutades. Deltagarna svarade med känslor, tankar, önskningar, beröm och kritik.

Under #mittkba delade Kungsbackas invånare med sig av totalt över 1 000 olika bilder av vad Kungsbacka är för dem.

Sex ambassadörer som verkligen gillar Kungsbacka och att driva verksamhet, gav praktiska exempel på hur de vill att kommunen ska utvecklas. Som Christine Friberg, stylist: ”Framtidens innerstad är för mig en pulserande och livfull plats med mysiga caféer, boutiquer och vintagebutiker, gärna med fokus på svenska varumärken. Eller tänk om man skulle kunna ha ett klädotek där de som vill kan lämna och byta klädesplagg med varandra? Det tror jag verkligen på, det skulle vara ett roligt och lite annorlunda sätt att handla på, samtidigt som det hade varit bra ur hållbarhetsperspektiv.”

Vinnarna i tävlingen har inte utsetts ännu. Tio bilder som fått flest röster ska bedömas av en jury. Expon med tävlingsbilder ska visas även på simhallen och Resecentrum. 
Hashtaggen #mittkba lever vidare, och så gör även dialogen mellan Kungsbacka kommun och invånarna i frågor om hur kommunen ska utvecklas i framtiden.

Läs mer om kampanjen #mittkba här.

Kontakta gärna

Kontakta gärna