Ett fett problem

Minns du avloppskakan? En fem ton tung klump av främmande föremål som härom veckan orsakade stopp i avloppet i ett område i Kungsbacka. Hjälp oss att förhindra att det händer igen.

Avloppskakan i Kungsbacka blev en riksnyhet. Det krävdes ett stort arbete för att få bort den.

Stoppet bestod till stor del av våtservetter, tops, bomull och liknande som inte ska spolas ned i toaletten. Matfett i avloppet bidrar också till att  binda ihop föremålen och skapa stopp.

Många som spolar ned fett i vasken inser inte att fettet bildar avlagringar i rör och pumpar. När det till slut blir stopp är det både kostsamt och tidskrävande att åtgärda, både för kommunen och för fastighetsägaren.

Känsliga tittare varnas

Fett i avloppet är ingen vacker syn. Se vår film om fett i avloppet här - känsliga tittar varnas!

Med miljötratten blir det enklare att samla upp fettet. Du skruvar helt enkelt fast tratten på en petflaska, och när flaskan börjar bli full lämnar du in den på en återvinningscentral till återvinning. Du kan också slänga den i gröna kärlet.

Har du bara fett att lämna kommer du in på återvinningscentralen utan att dra ditt återvinningskort. Kontakta personalen på plats i så fall. 

Hämta gratis i stadshuset

Hämta miljötratten gratis i stadshuset i vårt kundcenter Kungsbacka direkt (max en per hushåll). Under en begränsad tid finns den även att hämta på bokbussen. Använd miljötratten, och torka sedan ur stekpannan innan du diskar den, så räddar du avloppet från fettklumpen.

Läs mer om fett i avloppet

För mer information kontakta:

Miljöingenjör Charlotte Bourghardt
0300-83 89 22
charlotte.bourghardt@kungsbacka.se

Miljöingenjör Sandra Carlström
0300-83 43 29
sandra.carlström@kungsbacka.se