”Jag känner att jag kan göra skillnad”

”Jag upplever att hon får ett lugn här. En lugn plats där hon vet vad som gäller, där hon kan slappna av och få en liten paus. Hon är en del av familjen och jag märker att hon också känner sig som det, det gör mig väldigt glad”, berättar Gitte Hidenbäck som för sju år sedan blev kontaktfamilj för idag åttaåriga Hanna.

Att vara kontaktfamilj innebär att man någon helg i månaden tar emot ett barn i sitt hem. Behovet av kontaktfamilj beror på att det inte finns några närstående runt barnets familj som ibland kan avlasta föräldrarna.

Att bli kontaktfamilj var något som Gitte funderat på länge, men planerna blev till verklighet när hennes dotter Kajsa, 17, såg en tidningsannons om att kommunen sökte kontaktfamiljer:

- Jag var runt tio år och när jag såg annonsen frågade jag mamma vad det var för någonting. Jag ville ju ha ett till syskon. Och det fick jag ju också!

Ville hjälpa ett barn

Gitte själv kände att hon ville och hade möjlighet att hjälpa någon i behov av stöd. Socialtjänsten kom därefter på besök och berättade lite mer om uppdraget. Snart ringde de upp Gitte med nyheterna att de hade en flicka på nio månader i behov av en kontaktfamilj.

I början tog de hand om Hanna en-två kvällar i veckan. Nu när hon är lite äldre är hon hos Gitte ungefär en helg varje månad.

- Mina barn var jättegulliga mot henne och de lekte mycket tillsammans. När hon kom till oss var hon ju bara en bebis och hade precis lärt sig att sitta. Hon tog faktiskt sina första steg hemma hos oss! Sen har jag varit med henne på dagis och skolavslutningar. Jag som har stora barn känner ju att jag får vara med och uppleva det igen, säger Gitte och ler.

Bild: Kajsa och Gitte Hidenbäck. 

”Som kontaktfamilj tycker jag att man inte ska krångla till det. Någon gång har vi åkt till Universeum eller Liseberg. Men vi försöker inte ge henne en lyxtillvaro, utan hon är med och tar del av vår vardag. Senaste helgen var vi på stranden till exempel. Innan läggdags blir det oftast lite filmmys och läsning. Man måste inte alltid göra något speciellt eller ändra om, det viktiga är att barnet kommer in i ens vardag.”

Kajsa Hidenbäck tycker det är mysigt med en till familjemedlem och tycker att det är viktigt att inte behandla Hanna på ett annorlunda sätt än någon annan i familjen:

- Det är såklart viktigt att hon har det bra hos oss, men det är samtidigt viktigt att vi inte gör en stor grej av det. Det ska vara fullt normalt att vara hemma hos oss och vara med oss!

Att få komma till en kontaktfamilj kan också ge barnet möjlighet att ta del av nätverk och fler sammanhang.

- Hon kommer inte från en stor familj och vi har ett ganska stort nätverk. Ibland hälsar vi på hos andra familjer till exempel, och då får hon se hur det kan vara hos andra och att det är annorlunda än hemma. Det blir att hon får uppleva något annat, säger Gitte.

Gitte och en familjehemssekreterare träffas en gång varje halvår och pratar om Hannas fortsatta behov av kontaktfamilj. Familjehemssekreteraren finns till hands för stöttning och svarar på frågor.

Alla typer av familjer kan bli kontaktfamilj, men det är viktigt att kontaktfamiljen bor i Kungsbacka med omnejd och har en trygg och stabil livssituation. Vill du veta mer? Läs mer om att bli kontaktfamilj eller kontaktperson.

Vi söker även stödfamiljer. Du tar då emot ett barn med en funktionsnedsättning. Hos en stödfamilj får barnet miljöombyte samtidigt som föräldrarna får tid att vila och återhämta sig. Läs mer om att bli stödfamilj här.

Fotnot: Hanna heter egentligen något annat.