Prisas för arbete med äldres munhälsa

Åsa vård- och omsorgsboende har i konkurrens med 100 andra boenden i Halland vunnit Guldtanden 2018. Medarbetarna prisas för sitt engagerade sätt att ta hand om de äldres munhälsa.

Det är sjätte året i rad som priset Guldtanden delas ut av företaget Oral Care. Årets vinnare i Region Halland är Åsa vård- och omsorgsboende som får priset för att de på ett engagerat sätt arbetat för en god munhälsa hos de kunder som bor på boendet. Syftet med Guldtanden är att uppmärksamma, och uppmuntra, positiva insatser som görs av personal inom vård och omsorg.

- Vi är stolta och glada över den fina utmärkelsen. Priset är ett kvitto på det arbete medarbetarna dagligen utför med stort engagemang och kunskap. Arbetet med munhälsa märks inte utåt men betyder så mycket för individens välmående och livskvalitet, säger Susanne Törnberg-Gårdström, enhetschef på Åsa vård- och omsorgsboende.

Diplom, blomma och smörgåstårta

Vid prisutdelningen i onsdags, då personalen fick ta emot blommor och diplom, läste Oral Cares regionchef Mimoza Bilalli upp motiveringen som de tandhygienister och tandläkare skrivit efter att de besökt boendet:

”Åsa vård- och omsorgsboende har en engagerad personal som har ett genuint intresse och förståelse för vikten av god munhälsa. Personalen är intresserad av munvårdsutbildning och har infört, eller ska införa, munvårdsombud. Vi blir väl omhändertagna och personalen har bra förståelse för samarbetet mellan oss och dem när det kommer de boendes munhälsa. De boende verkar ha en trygg och god boendesituation vilket gör att det blir bättre kooperation i behandlingssituationen.”

Viktigt med god munhälsa

Munhälsa är viktigt eftersom bristande munhygien och dålig kontakt med tandvården ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, lunginflammation och kan leda till problem med allmänhälsan. Riskerna är störst bland sjuka och äldre som är i behov av daglig vård och omsorg.

Undersköterskan Jenni Jakobsson är munhälsoombud på Åsa vård- och omsorgsboende och delar priset med alla sina kollegor som utför det dagliga arbetet för att ge kunderna så bra munhälsa som möjligt.

- Priset betyder jättemycket. Det betyder att arbetet som vi gör verkligen syns. Jag känner mig jättestolt, säger Jenni Jakobsson.

Behandlingar utförs på boende

Det är Oral Care AB som instiftat och delar ut priset. Guldtanden delas ut i alla de regioner/landsting där Oral Care är verksamma; Stockholm, Uppsala, Sörmland, Östergötland, Västra Götaland, Halland och Skåne.  

Oral Care är Sveriges största mobila tandvårdsföretag. Företagets leg. tandläkare och tandhygienister behandlar årligen över 24 000 patienter, främst inom äldreomsorgen. Oral Cares mobila verksamhet besöker och behandlar alla patienter i deras eget hem. Alla behandlingar utförs i samarbete med vårdpersonal och sjuksköterskor inom äldreomsorgen. 

Kontakta gärna

Susanne Törnberg-Gårdström, enhetschef Åsa vård- och omsorgsboende
susanne.tornberg@kungsbacka.se
0300-93 38 05

Katarina Sollin, enhetschef Åsa vård- och omsorgsboende
katarina.sollin@kungsbacka.se
0300-83 38 06