Anette Lindberg, måltidsbiträde och Elena Jaeger, arbetsledare_foto Kristina Axelsson Välkomstskylt vid salladsbordet_foto Kristina Axelsson Ost och skinksås med pasta_foto Kristina Axelsson Salladsbuffé på Hålabäcksskolan_foto Kristina Axelsson Lena Sand ansvarar för salladsbuffén_foto Kristina Axelsson Varje dag serveras huvudrätt och alternativrätt på Hålabäcksskolan_foto Kristina Axelsson Elevarbete om fiskpinnens innehåll_foto Kristina Axelsson Elevarbeten om matens ursprung_foto Kristina Axelsson

Vinnande rätter serveras efter skolmatsval

Den här veckan serveras de vinnande rätterna från skolmatsvalet på alla kommunala skolor i Kungsbacka.

Skolmatsvalet genomfördes vecka 35 i samband med att det var allmänna val i Sverige och eleverna fick valsedlar med tio olika rätter att rösta på.

 – Vi ville göra ett tema där vi knöt an till det riktiga valet och på så vis uppmärksamma demokrati och de möjligheter som finns att påverka i vårt samhälle, säger Annika Åkerlund, verksamhetschef på Måltider, Kungsbacka kommun.

På Hålabäcksskolan blev den överlägsna vinnaren pasta med ost och skinksås. Elena Jaeger, arbetsledare i köket på Hålabäcksskolan tycker att det varit intressant att se vad eleverna röstat på, även om hon trodde att just pasta med skinksås skulle vara populärt.

– Jag försöker att vara med på elevråd och diskuterar också mat med eleverna i matsalen, säger Elena. Ofta vill de ha enkla och rena rätter och det tycker jag att vi är bra på att servera i Kungsbacka.

Varje dag serveras, förutom huvudrätten, en alternativ rätt och en salladsbuffé. Maten som serveras kommer från tillagningsköket på Aranäsgymnasiet. Salladsbuffén och alternativrätten görs däremot på plats i Hålabäcksskolans kök.

Så kan du påverka maten i skolan

Det bästa sättet att påverka maten i skolan och miljön i skolmatsalen är att delta i skolornas elevråd eller matråd där elever, skolpersonal och måltidspersonal diskuterar skolmaten. Skolledningen och matrådet eller elevrådet är ansvarigt för att eleverna ska vara positiva till skollunchen så att de vill äta av skolmaten varje dag. Om det inte finns ett matråd på skolan kan man kontakta skolans rektor för att starta ett matråd.

Salladsbuffén och alternativrätten kan vi förändra på plats efter önskemål från eleverna här, säger Elena. Jag brukar även köpa in bröd som jag vet att eleverna tycker om.

Om det kommer in synpunkter på huvudrätten förmedlar måltidspersonalen den vidare till tillagningsköket. Dessutom görs gästenkäter och matsvinnet mäts kontinuerligt. Förutom de synpunkter som kommer in måste man i menyplaneringen som görs varje termin ta hänsyn till budget, upphandlade livsmedel och lagkravet på näringsriktig mat.

Mer klimatsmart mat på menyn

Från och med i höst har menyn anpassats för att ge utrymme åt mat som har lägre påverkan på miljö och klimat, enligt politiskt beslutade klimatmål. Det innebär mer vegetarisk mat, ungefär en vegetarisk rätt i veckan och mer klimatvänligt kött. Ris serveras inte heller lika ofta eftersom det har negativ klimatpåverkan och ersätts då med exempelvis bulgur eller couscous.

Eleverna vill gärna äta mat de känner igen, de behöver få tid att vänja sig. Därför reagerar många när vi serverar bulgur som de kanske aldrig har smakat förut, säger Elena. Vi brukar ibland blanda ris och bulgur för att göra det lättare för de som är ovana.

Precis som tidigare ska skolmåltiden vara god, näringsriktig, säker, trivsam och vara en del i skolans utbildningsverksamhet. Skolmatsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer Bra mat i skolan.

Viktigt med kunskap om skolmaten

Elena tycker det är viktigt att eleverna känner till hur maten tillagas och vad den innehåller.

En del tror att potatismoset är gjort på pulver men det är lagat från grunden, säger hon. Och det har hänt att jag fått förklara att fiskpinnar kommer från riktiga fiskar.

Det finns en del myter som sprids om skolmaten, som till exempel att kycklingen kommer från Kina. I själva verket är över 90 procent av fågelprodukterna som serveras i Kungsbackas skolor från Sverige. I de fall där livsmedel köps in som inte är svenska ställs samma krav på miljö- och djurskyddshänsyn som för svenska livsmedel.

Skolmåltiden är en del av skoldagen och kan därför vara ett bra tillfälle till att lära sig mer. Det har Hålabäcksskolan tagit fasta på och i korridoren hänger arbeten som eleverna har gjort kring skolmatens ursprung, innehåll och klimatpåverkan.

Här kan du läsa mer om skolmaten i Kungsbacka.

Rätter i skolmatsvalet

De här rätterna kunde eleverna rösta på i skolmatsvalet:

  • Ugnsfärs med grönpepparsås serveras med kokt potatis
  • Fiskgryta med dill, tomat och potatis
  • Grönsakssoppa serveras med aioli
  • Asiatisk kycklinggryta serveras med bulgur
  • Ost - och skinksås serveras med pasta
  • Falafel serveras med bulgur och varm tomatsås
  • Panerad fisk serveras med kokt potatis och kall örtsås
  • Cowboysoppa, kryddig köttfärssoppa
  • Kikärtsgryta serveras med bulgur
  • Kycklingkorvgryta serveras med kokt potatis 

Kontakta gärna

Annika Åkerlund, verksamhetschef Måltider
0300-83 43 36
annika.akerlund@kungsbacka.se