Vinnare i miljö och arkitektur 2018

Nu har årets vinnare av Kungsbacka kommuns miljöpris och arkitekturpris utsetts.

Fredag 5 oktober delades priset ut för Kungsbacka kommuns miljöpris och Kungsbacka arkitekturpris i samband med skördefesten på Tjolöholms slott. Årets vinnare i kategori bostadshus blev bostadshus i Sandlyckan, Kullavik och för bästa stadsmiljö tog Noas Ark i Onsala hem. Miljöpriset delades ut till Lygnerns vattenråd för sitt utvecklingsarbete med ekologisk hållbarhet.

Miljöpris till vattenråd

Lygnerns vattenråd är årets vinnare av Kungsbacka kommuns miljöpris. Priset delas ut till en person, ett företag, en förening eller en organisation i kommunensom har gjort en värdefull insats för att förbättra miljön i Kungsbacka.

Peter Nolbrant (sekreterare) och Sven Johansson (ordförande) från Lygnerns vattenråd.
Peter Nolbrant (sekreterare) och Sven Johansson (ordförande) från Lygnerns vattenråd.

Priset togs mot av Sven Johansson och Peter Nolbrant, ordförande respektive sekreterare i Lygnerns vattenråd.

– Vi känner oss mycket glada och stolta för att ha tilldelats Kungsbackas miljöpris. Det gläder oss att priset går till ett vattenråd eftersom det också uppmärksammar alla andra vattenråd som arbetar med det livsnödvändiga vattnet som en grund för hållbar utveckling. Priset ger inspiration och vi hoppas på fortsatt och ökad dialog och samverkan med kommuner, skolor och alla som bor och verkar i avrinningsområdet.

Juryns motivering

”För att de för ’Lygnerns talan’ och höjer kunskapen om hur vi som bor och verkar här har ett ansvar att driva utvecklingen i en ekologiskt hållbar riktning.”

Vinnande arkitektur i Kullavik

Det vinnande bidraget i kategorin bostadshus blev bostadshus i Sandlyckan, Kullavik. Husen är ritade av Liljewalls arkitekter och byggherre är Derome Hus AB. Det är allmänheten som röstar fram vinnaren och bidraget fick 51 procent av rösterna.

Bostadshus i Sandlyckan, Kullavik vann som årets bostadshus.
Bostadshus i Sandlyckan, Kullavik vann som årets bostadshus.

Örjan Jonsson från Derome Hus AB tog emot priset för bostadshus.

– Fantastiskt att vinna ett pris för den här pärlan i området. Tillsammans med Liljewalls har vi skapat bra bostadshus med fina materialval och det är vi stolta över, säger Örjan Jonsson.

Juryns motivering

Det är allmänheten som röstar fram vinnarna i arkitekturpriset och även lämnar förslag på deltagare i tävlingen. Juryns roll är att välja ut de sex tävlande bidragen. Juryns motivering till bostadshusen i Sandlyckan följer:

”Som en del i en helhet har arkitekten skapat en modern hustyp med släktskap till traditionell arkitektur i volymer, färg och materialval.”

Vinnande stadsmiljö i barnverksamhet

Djurhus Noas Ark i Onsala tog hem priset för kategori stadsmiljö. Byggnaderna är ritade av what! arkitektur och byggherre är Onsala församling. Bidraget fick 60 procent av allmänhetens röster.

Noas Ark i Onsala vann kategorin stadsmiljö. Foto: Ulf Celander
Noas Ark i Onsala vann kategorin stadsmiljö. Foto: Ulf Celander

Maja Riise från Onsala församling är väldigt glad för priset.

– Det är jätteroligt att få ta emot detta pris. Tillbyggnaderna är välritade och väldigt genomtänkta för att passa in i miljön. Det är roligt att vi har kunnat göra en modern tolkning av en lada med avstamp från nutiden, säger Maja Riise.

Juryns motivering

”Med traditionella material och kulörer i ett enkelt uttryck har arkitekten skapat en modern miljö för barnverksamhet och utbildning i samklang med naturen och med stor hänsyn till platsens kulturmiljö.”

Tack för engagemang

Stort tack till alla som har röstat i Kungsbacka arkitekturpris 2018 och som har nominerat kandidater till Kungsbacka kommuns miljöpris. Vilka vill du se tävla om nästa års pris för arkitektur och miljö? Var med och lämna in förslag redan nu till

Mer om priserna

Läs mer om Kungsbacka arkitekturpris

Läs mer om Kungsbacka kommuns miljöpris