”Det bästa är att vi gör något betydelsefullt”

Hans och Annika har varit familjehem i 24 år: ”Vi insåg att det finns ett stort behov på hemmaplan. Det bästa är känslan av att vi gör något betydelsefullt och att vi får hjälpa ett barn. Man får mycket tillbaka.”

Hans och Annika Persson är idag familjehem för två flickor, Linnéa och Frida, som är 18 och 20 år. Tidigare har de också varit familjehem för två pojkar i Göteborg. Båda arbetar med barn och ungdomar i sina jobb: Hans är lärare och Annika arbetar på ett behandlingshem.

- Vi tycker om barn och ungdomar, det är en av huvudanledningarna till att vi blev familjehem. Vi insåg att det finns ett stort behov på hemmaplan av familjehem. Det bästa är känslan av att vi gör något betydelsefullt och att vi får hjälpa ett barn. Man får mycket tillbaka, berättar Hans.

I ett familjehem är man en extraförälder till någon annans barn. När ett barn inte får tillräckligt vuxenstöd i sitt eget hem kan det vara en bra hjälp att få bo i familjehem under en längre eller kortare tid. I Hans och Annikas fall kom flickorna till dem när de var 12 respektive 13 år gamla.

Kräver engagemang och struktur

Hans och Annika beslöt sig för att bli familjehem efter att de läst en annons från Göteborgs stad i tidningen. De gick på ett första informationsmöte och därefter följde en utredning där de intervjuades. Samma procedur gick de även igenom när de valde att bli familjehem i Kungsbacka för Linnéa och Frida.

Att vara familjehem är både roligt och ibland svårt menar Hans och Annika:

- Det är viktigt med struktur och att ha tålamod. Ibland vet vi inte varför barnet reagerar på det ena eller andra sättet eftersom vi inte känner till bakgrunden fullt ut. Det viktiga är att visa att man står kvar vad som än händer och att man kommer att finnas där. Det är viktigt att tala om det för barnet, säger Annika.

”Vi ser ju en utveckling hos barnen, men ibland ser vi den inte lika väl som någon vid sidan om gör. När det känns lite kämpigt så kan ju någon säga: Men tänk hur det var förut när de först kom till er!”

Även om de stundvis möter utmaningar upplever de också mycket glädje och positiva stunder som familjehem:

- Vi hade ett kalas hemma nyligen där vår äldsta kille var med. Jag satt och tittade på honom när han gick runt och presenterade sig för alla. Då tänkte jag bara: ”Är det verkligen samma person?”. Han kom till oss när han var tre år. Idag är han 27 år och har lägenhet, flickvän och jobb. Det känns fantastiskt så som vi har kämpat för honom, säger Annika.

Hans flikar in:

- Som familjehem får du ofta pusha lite extra och prova dig fram: båda flickorna har exempelvis börjat med lagsport. Något som de inte alls var intresserade av när de kom till oss. Men det behöver naturligtvis inte bara vara idrott. Ett fint minne var också när Frida tog studenten. Den bästa dagen i hennes liv!

Viktigt att dela erfarenheter och få stöd

Ett nyttigt tips för blivande familjehem är att gå på kurser och träffa andra, nya som gamla, familjehem:

- Det är jätteviktigt att dela tankar och erfarenheter med varandra. Gå gärna på kurser och föreläsningar. Allt kan du inte lösa helt själv. Vi har också kunnat ta hjälp av socialsekreterare. Vi har haft jättetur med duktiga socialsekreterare som gör ett kanonjobb med att stötta oss, säger Annika.

Vill du veta mer om vad det innebär att vara familjehem? Vi har ständigt behov av nya familjehem. Alla som lever i en trygg och stabil relation, och som känner att det finns plats och tid, är välkomna att bli familjehem och göra en god insats för någon som behöver det.

Läs mer och anmäl ditt intresse här.

Fotnot: Linnéa och Frida heter egentligen något annat.