En heldag om vård- och omsorgsyrken

Den 16 oktober anordnades en heldag på Kungsmässan med temat vård och omsorg. Syftet med dagen var att inspirera och sprida kunskap om jobb och utbildningar inom området. – Vi vill visa hur roligt och viktigt undersköterskejobbet är, säger Sonja Svensson, ordförande för Vård - och omsorgscollege (VOC).

På plats fanns representanter för vård- och omsorgsutbildningar, arbetsgivare inom äldreomsorgen samt individ och familjeomsorg för att berätta mer om yrket. Besökande kunde också till exempel testa på att ta blodprov, prova olika slags hjälpmedel eller få hälsotips. 

- Den här dagen uppmärksammar vi världens viktigaste yrke: vård och omsorg! Heldagen är ett arbetsgivarinitiativ där vi samarbetar med vuxenutbildningar som Hermods och MedLearn och med fackförbundet Kommunal, berättar Sonja Svensson, ordförande för Vård- och omsorgscollege som stod bakom arrangemanget.

- Vi vill visa att det går att jobba med mycket inom vården! Det finns något för alla, oavsett ålder. Jag sadlade om och började arbeta inom äldreomsorgen som 40-åring till exempel, säger Linda Pilman, enhetschef på Signeshus och medlem i VOC-rådet.

Den dagliga verksamheten Ejdern sålde olika hantverk och alster under dagen. Allt från handmålade muggar till tomtar och tvålar fanns till försäljning. Bild: Emma Posner, Kungsbacka kommun

Årets handledare på plats

Mervi Berntsson som utsetts till årets handledare på regional nivå var också med under dagen:

- Jag har pratat idag om hur handledning går till och träffat gamla elever. Det är helt otroligt att ha blivit nominerad överhuvudtaget. Jag har börjat smälta det lite grann, säger Mervi.

Mervi har nu alltså chansen att bli årets handledare på nationell nivå. Läs mer om när Mervi fick pris som årets handledare i Kungsbacka här.

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege är inte en skola eller utbildning utan en samarbetsplattform som samlar arbetsgivare, utbildare och fackförbund. Efterfrågan på välutbildad personal blir allt större och VO-college arbetar med att få fler sökande till vård-och omsorgsutbildningar. På en certifierad utbildning får de studeranden den kompetens som efterfrågas av arbetsgivaren och utbildningen anpassas efter hur verkligheten ser ut. Detta gör att den studerande blir väldigt attraktiv på arbetsmarknaden.

Varje år arrangeras Vård- och omsorgsveckan för att lokalt, regionalt och nationellt sätta fokus på yrken inom vård och omsorg. I Kungsbacka valde man att satsa på en heldag.

Kontakta gärna

Lisa Jönsson, processledare
0300-83 43 48
lisa.jonsson@kungsbacka.se 

Länkar