Ett hjärtsäkrat Kungsbacka

Kungsbacka kommun har tagit ett rejält kliv när det gäller att hjärtsäkra Kungsbacka. Genom att installera och registrera 30 nya hjärtstartare har vi höjt säkerheten för våra medarbetare och för dem som vistas i våra kommunala lokaler.

De senaste hjärtstartare har installerats på kommunens alla gymnasie- och högstadieskolor och tillhörande idrottshallarna.

Dessutom görs en extra satsning vid Stadshuset där ett uppvärmt och ventilerat utomhusskåp med hjärtstartare installeras.

- Om vi märker att detta fungerar så är ambitionen att fler utomhusskåp med hjärtstartare i ska monteras på strategiskt bra platser runtom i kommunen, berättar Christian Vahlgren, säkerhetsenheten på förvaltningen för Service.  

Skåpet vid Stadshuset monteras på utsidan ovanför stentrappan, vid ingången till kommunfullmäktigesalen. Hjärtstartaren i skåpet kommer vara tillgänglig för allmänheten dygnet runt. Skåpet är larmat, men vem som helst får öppna det och använda hjärtstartaren vid en nödsituation.

Förvaltningen för Service har varit drivande i frågan och ansvarar för installation, registrering samt drift och underhåll. Arbetet har varit en del i att göra Kungsbacka tryggare.

Du kan rädda liv

Samtliga kommunala hjärtstartare finns registrerade på hjartstartarregistret.se så att den som är i behov av hjärtstartare enkelt ska kunna se var närmsta startare finns. Hjärtstartarna är självinstruerande och ingen utbildning krävs. På ett enkelt sätt kan det vara skillnaden mellan liv och död.

En hjärtstartare är enkelt uttryckt en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och om det är nödvändigt kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen.

Våra hjärtstartare är enkla att använda och kräver inga förkunskaper. De är självinstruerande och vägleder användaren genom de olika moment som ska ske.

Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp.

Här kan du se var närmsta hjärtstartare finns

Kontakta gärna

Christian Vahlgren, Brandskyddssamordnare Förvaltningen för Service
Telefon 0300-838923
E-post christian.vahlgren@kungsbacka.se