Permanent öppen konstvägg kan bli verklighet

Höstens Barbrobetalar-kampanj är över och ungas förslag har tagits upp på rådslag med kommunens politiker. Politikerna var mycket positiva till en permanent öppen konstvägg och vill även införa gratis busskort till unga i framtiden.

Höstens Barbrobetalar-rådslag genomfördes 14 november. Det var fyra förslag från kommunens ungdomar som gick vidare till rådslaget med politikerna: gratis busskort, permanent öppen konstvägg, större skolskåp och gym. 

Nedim Kirlic, som är en av kommunens utvecklare och ansvarig för ungdomsforumet Babrobetalar, säger att höstens kampanj innehöll färre förslag jämfört med tidigare men att det fanns ett större engagemang än vanligt kring ämnena.

– Det är kul att se att unga vill engagera sig! Det finns också en vilja bland de som var på rådslaget att kämpa vidare med sina respektive frågor som politikerna inte kunde ge klara besked om, säger Nedim. 

Gratis busskort

Busskort till alla elever är en vanlig rådslagsfråga och beskedet var inte annorlunda från hur det har varit de senaste åren. Det finns en ambition att införa gratis busskort till alla elever i årskurs 6–9 i framtiden, men just nu anser de styrande politikerna att det inte finns ekonomiskt utrymme för att göra det. Det blir en stor kostnad på lång sikt och det gäller att prioritera. Vi blir allt fler i kommunen och allt fler blir äldre, vilket betyder att de skattebetalare som jobbar måste försörja fler.

Permanent öppen konstvägg

Förslaget om en permanent öppen konstvägg i centrala Kungsbacka var politikerna mycket positiva till. Det kommer inte vara enkelt att genomföra med tanke på att olika kommunala verksamheter måste komma överens om det, och de har även olika utgångspunkt och olika saker att ta hänsyn till. Arbetet för att få en permanent öppen konstvägg kommer att fortsätta, med goda förhoppningar om att det kommer att bli verklighet. 

Större skolskåp i Åsa

Att få större skolskåp i Åsaskolan, är en fråga som skolan själv kommer att hantera. Eleverna tog upp förslaget på elevrådet i skolan på morgonen samma dag som rådslaget var. De ungdomar som lämnade förslaget kom därför inte till rådslaget.  

Gym i Åsa

Kommunen kommer inte att bygga något gym i Åsa, eftersom Kungsbacka kommun inte driver egna gym utan det är företag som gör det. Tyvärr var inte ungdomarna som lämnade förslaget på plats på rådslaget för att ha en dialog om vad kommunen kan göra för att se till att det finns lokaler som företag kan använda för att öppna gym i Åsa. 

 

Tack till alla som har deltagit

Tack till alla unga invånare som har deltagit i höstens kampanj genom att lämna förslag och rösta! Även stort tack till alla skolor som välkomnade oss och till klasserna som var med och diskuterade under våra demokratiutbildningar. Dessutom ett särskilt stort tack till alla ungdomar, politiker och tjänstepersoner som kom på rådslaget på onsdagskvällen. 

Vi ses igen under våren 2019!

Radiointervju – rådslaget 14 november

Hör radiointervjun om rådslaget med Nedim Kirlic i Sveriges Radio P4 Halland