Alla barn och unga ska kunna vistas i en trygg och hälsosam föreningsmiljö

Vi har nu Hälsocertifierat 26 av kommunens föreningar som under året har gjort ett gediget arbete med att utveckla det drogförebyggande arbetet, med att höja utbildningsnivån för sina barn- och ungdomsledare och med aktivt värdegrundsarbete i sina föreningar.

7770 barn och unga omfattas av certifieringen

De 26 föreningarna har tillsammans 7770 aktiva barn och unga mellan 7 och 20 år. Det innebär att lika många barn och unga samt deras föräldrar kan känna sig mer säkra på att de vistas i en trygg och hälsosam miljö och att föreningarna har verktyg att hantera svåra situationer som kan uppstå.

Onsala bollklubb är certifierade sedan 2012

Onsala bollklubb berättade på nämnden för Fritid & Folkhälsas decembermöte om sitt arbete med certifieringen. De har varit Hälsocertifierade sedan 2012 och tycker att certifieringsarbetet går hand i hand med hur en förening ska fungera.

– Vi vill ju detta men tack vare att ni tvingar oss och ger oss ramarna så får vi det gjort säger Johan Gometz, ordförande i OBK sedan 15 år tillbaka.

En kvalitetssäkring av föreningen

Hälsocertifieringen fungerar som en kvalitetssäkring för föreningen. Genom att bära märket för Hälsocertifierad förening visar föreningen bland annat att de jobbar aktivt med värdegrundsfrågor med sina medlemmar, att föreningen pratar om droger med barn och unga och att de har rutiner för hur de ska agera om någon i föreningen hamnar i ett missbruk. Föreningen utbildar också sina ungdomsledare och höjer utbildningsnivån för en tryggare miljö.

Vill din förening också vara med?

I början av nästa år startar vi upp arbetet med Hälsocertifiering för 2019. Då har nya föreningar chansen att hänga med och påbörja sitt arbete med de olika delarna som ingår för att bli en Hälsocertifierad förening.

Hälsocertifierade föreningar 2018

Följande föreningar har Hälsocertifierats för sitt arbete under 2018:

Annebergs IF
BMK Kungs
Frillesås FF
Frillesås motionsförening
Hanhals IF
HK Aranäs
IFK Fjärås
Judoklubben Aktiv
Kullaviks IF
Kungsbacka basketklubb
Kungsbacka IF
Kungsbacka konståkningsklubb
Kungsbacka ridklubb
Kungsbacka simsällskap
Kungsbacka tennisklubb
Nordhallands ridklubb
Onsala BK
Onsala IBK
Särö IK
Särö Lawn TK
Tölö GF
Tölö IF
VK Westan
Åsa IF
Åsa scoutkår
Ölmanäs segelsällskap

Kontakta gärna