Falsk känsla av säkerhet är värre än en äkta känsla av osäkerhet

För tredje gången i rad var det en nästintill fullsatt biosalong som tog emot 2018 års sista talare i Frukostklubben, Per Hellqvist. Genom en fin balans mellan humor och allvar rev Per av högljudda skratt och mycket igenkännande i sin presentation om cybersäkerhet och en av vår tids stora utmaningar: den digitala säkerheten, eller ska vi säga osäkerheten?

Dagens digitala hot är många och slår till på olika platser, mot olika personer/ företag och vid olika tidpunkter. Därigenom är de oförutsägbara, men vi kan förbereda oss. Genom noggrannhet, kryptering av viktig och hemlig information, eftertanke om vad vi pratar om och med vem, och hur vi lagrar, förvarar och upprättar information.

Klicka inte

Svåraste digitala attackerna idag är de riktade attackerna. De kännetecknas ofta av att de sker långsamt och i flera steg. Detta gör attackerna svårare för både personal och datorer att upptäcka då intrång, snokande, insamling och utsmusslande av information sällan sker samtidigt. Samtidigt har vi en förmåga att klicka på allt som dyker upp på våra skärmar, när vi väl gjort det så har den ”elaka koden” tillgång till hela vårat system. Per Hellqvists första och tydligaste budskap är, sluta klicka!

Var finns dina guldägg?

När det kommer till förvaring och lagring av viktig information så är det nu av större betydelse än någonsin att ha ordning och reda på var och hur vi förvarar. Ett enkelt knep är att kategorisera utifrån vilken information som är skadlig för företaget om Janne Josefsson kommer och vilken information vi kan leva med om uppdrag granskning knackar på dörren.

Prata osäkerhet istället för säkerhet

När vi åker på semester så blir ofta vistelsen outhärdlig vid tanken på att vi kanske har glömt att låsa dörren. Per Hellqvists budskap är dock att den känslan är långt mycket bättre än att vi är helt säkra på att dörren är låst och när vi kommer hem så är den inte det. Börja lev med osäkerheten så kommer vi att vara mer uppmärksamma för dagens cyberhot.