Elever lär seniorer om digital teknik

När eleverna från Frillesåsskolan kom till Frillesås Träffpunkt för att lära seniorerna mer om digital teknik så blev det en hel del klipp på det lokala bandylaget som tagit sig till elitserien. - Det är skoj. Jag gillar att titta och hänga med, säger 82-årige Stig Johansson.

I måndags anordnade Frillesås Träffpunkt, som huserar inne på Löftagårdens vård- och omsorgsboende, en digital träff för seniorerna. Tanken med de digitala träffarna är att seniorer ska kunna lära sig mer om digital teknik såsom smarta telefoner, läsplattor eller dator. Den som vill kan ta med sig egen utrustning, exempelvis den egna telefonen, men det finns också plattor att låna på plats. Digitala träffar anordnas av flera Träffpunkter runt om i kommunen. I Frillesås var det första gången som elever från Frillesåsskolan var inbjudna för att visa seniorerna dagens teknik. Elever från skolan har även deltagit i andra träffar som Träffpunkten anordnat och båda parter är nöjda med samarbetet som startade nu efter årsskiftet och som fortsätter i vår.

Ett riktigt uppdrag

- Vi ska ju jobba mellan olika förvaltningar och jag kommer absolut att bjuda in ungdomarna igen till de digitala träffarna, det fungerade jättebra. Bara det här mötet när de sitter och pratar med varandra över generationsgränserna är härligt att se. Dessutom är det ett riktigt uppdrag, säger Annette Ringström, som arbetar på Träffpunkten i Frillesås.

Annika Ohlsson är lärare på Frillesåsskolan och hon ser också bara fördelar med samarbetet.

- Vi ska bland annat arbeta på ett sätt som är värdeskapande i undervisningen och detta är ju verkligen värdeskapande. Vi har börjat jobba mer och mer på det här sättet för det skapar motivation bland eleverna när det är på riktigt, säger Annika Ohlsson.

Kollade bandy på Facebook

82-årige Stig Johansson från Frillesås var en av besökarna vid träffen. Han har varken dator eller läsplatta hemma och telefonen använder han bara för att ringa med. Men han tycker det är skoj att titta när andra visar honom saker på internet. Vid måndagens träff blev det en hel del klipp från när Frillesås bandy tog sig till elitserien i helgen eftersom Stig är sportintresserad.

-          Det var frugan som kunde det här med data, jag kopplade bort det och sen efter att jag blivit ensam så har jag inte lärt mig. Men barn och barnbarn visar en hel del och hade jag bara kunnat en bråkdel av vad de kan så hade jag varit glad, säger Stig Johansson. 

Möte över generationsgränserna

Eleverna Mikaela Jungersten och Sabina Victorsson i årskurs 7A tyckte det var givande att vara på Träffpunkten och träffa traktens seniorer.

- Det är kul att höra hur de upplever den nya tekniken, säger Mikaela Jungersten.

- En del äldre vill inte lära sig men det är roligt när de vill lära sig, säger Sabina Victorsson.

Digitalisering och att ta tillvara på den digitala teknikens möjligheter är ett arbete som pågår inom kommunen hela tiden på olika sätt. Digital teknik på Träffpunkterna är en variant.

Lär sig i sin takt

- Allting i samhället är så digitaliserat och därför gäller det att få med seniorerna på den resan också. Träffpunkten är ett alternativ där seniorerna på ett lättsamt sätt kan komma i kontakt med dagens teknik i form av iPad, smarta telefoner och datorer. Var och en har möjlighet att lära sig på sin nivå och i sin takt, säger Elisabet Nordin, koordinator för Träffpunkterna i Kungsbacka kommun

Träffpunkterna erbjuder en social samvaro och aktiviteter för kommunens seniorer. Du hittar information om var Träffpunkterna finns och vad de erbjuder för aktiviteter här.

Kontakta gärna
Elisabet Nordin, koordinator Träffpunkterna
0300-83 86 26
elisabet.nordin@kungsbacka.se