Earth Hour 2018: Lev och ät inom ramen för en hållbar planet

På lördag den 24 mars tar världen ställning för planeten under Earth Hour. Earth Hour pågår en timme en gång per år, men i Kungsbacka vill vi vara klimatsmarta året om.

Den 24 mars varje år uppmärksammar världsnaturfonden, WWF Earth Hour - världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över.

Bra mat är bra för miljön

Årets tema är ”ett hållbart liv för vår enda planet” och fokuserar bland annat på hur våra livsstilar, konsumtionsmönster och matvanor lämnar avtryck på jorden. Globalt sett kommer ungefär 25 procent av vårt ekologiska fotavtryck från hur vi producerar och konsumerar mat, något vi alla med ganska enkla medel kan påverka. Mat som är bra för miljön är även bra för dig.

I samband med Earth Hour 2018 serverar vi på fredag den 23 mars vegetarisk lunch i förskolor och skolor samt ett vegetariskt lunchalternativ på vård- och omsorgsboendena. Vård- och omsorgsboendenas andra lunchalternativ består av miljömärkt fisk.

Så kan du själv bidra

Även om Earth Hour officiellt sett pågår mellan klockan 20.30 - 21.30 på lördagskvällen vill vi i Kungsbacka vara klimatsmarta året om. Nedan delar vi med oss av fyra enkla tips för hur du kan leva och äta inom ramen för en hållbar planet.

Ät råvaror i säsong

Genom att äta råvaror i säsong bidrar du till en mer hållbar miljö eftersom varutransporterna kan hållas nere, samtidigt som råvarorna smakar som bäst! Med vår säsongsguide hjälper vi dig välja närproducerad frukt och grönt.

Säsongsguide

Ät upp maten och minska matsvinnet

All mat som produceras påverkar miljön, därför ska helst inget slängas eftersom miljön då har påverkats helt i onödan. Bäst före betyder inte Dåligt efter. Lukta och smaka innan maten slängs.

Läs mer här

Mer vegetabilier och mindre animalier

Välj gärna mer grönsaker och frukt och mindre kött.Vissa vegetabilier är bättre än andra. Välj potatis hellre än ris, sådant som kan odlas och växa på friland hellre än sådant som behöver energikrävande växthus. På matkalkylatorn kan du testa och se om din mat ligger inom planetens klimatbudget.

Matkalkylatorn(använd webbläsaren Google Chrome)

Mindre men bättre animalier

När du väl äter kött - välj kött utifrån WWF:s köttguide  och fråga efter ursprung när du är osäker på var köttet kommer i från.

WWF:s köttguide

Mer om Earth Hour

Vill du veta mer om Earth Hour? Läs mer genom att klicka här.