Kungsbackaelever prisade för ung företagsamhet

I mars var det återigen dags för den regionala UF-mässan som denna gång gick av stapeln i Sparbankshallen i Varberg. Mässan var som vanligt fylld av härliga energiska unga entreprenörer med spännande idéer och produkter.

I den bubblande mässhallen var det cirka 700 elever och 150 UF-företagare på plats, varav 45 var från Kungsbacka. Hallen var fylld av stylade montrar där företagen visade upp sina varor och tjänster. Under sitt UF-år har företagen möjlighet att tävla i flera olika kategorier och många av tävlingarna genomfördes på mässdagen. Alla som ställde ut på mässan var med och tävlade i kategorin ”Bästa monter”.

Aranäselever satsar på återvinning

I en av montrarna stod Alice Ottermark och Moa Svensson, från estetiska programmet på Aranäsgymnasiet. Tillsammans driver de företaget Recycle 4 wellness UF och satsar på återvinning och hållbarhet. Deras produkt är en korg som är flätad av gamla förpackningar, fylld med bland annat hemmagjord müsli och fröknäcke. Korgen påminner till utseendet om en gammaldags flätad näverkorg.

-Idén till flätade korgar fick jag av min mormor som alltid hållit på med att fläta olika saker. Vi testade att fläta med återvunna förpackningar och det tyckte vi blev jättebra, säger Alice.

Armband berättar om globala FN-mål

Marcus Bergström, Yazan Ghazal, Emilia Klasson, Astrid Steffensson, och Vera Sandberg från ekonomiprogrammet på Elof Lindälvsgymnasiet driver UF-företaget Next Step UF. I företaget har de specialiserat sig på FN:s nya utvecklingsmål. En del i arbetet har varit att informera på skolor om de globala målen och ungdomarna har sålt armband som är kopplade till tre av målen: fredliga samhällen, utbildning för alla och rent vatten.

- Vi gjorde en marknadsundersökning för att ta reda på vilka av de 17 mål som människor tyckte vara viktigast. Då hamnade målen om fredliga samhällen, utbildning och rent vatten i topp, berättar Astrid Steffensson som är CSR- ansvarig i företaget.

T-shirts på ett nytt sätt

Ett av de tre nominerade företag i kategorin ”Årets hantverk”, är Kungsbackaföretaget Urban Avenue UF från Aranäsgymnasiets teknikprogram som trycker egna t-shirtar på brunnslock direkt på vägarna i Kungsbacka. Idén fick de när de såg ett program om en holländsk konstnär som gjorde samma sak i Holland.

- När man köper våra t-shirts får man dessutom en liten lapp som berättar de exakta GPS- koordinater för just den väggbrunn som tryckts för din t-shirt, berättar en stolt UF-företagare.

Vi säger grattis till Urban Avenue UF och Clara Björkberg som blev nominerad till bästa säljare och Driving flowers UF som blev nominerad till årets tjänst. De har alla gått vidare i tävlingarna som kommer att avgöras på EPR-galan den 22 mars.