Löftagårdens vård- och omsorgsboende bjöd in nyfikna elever

Vad gör egentligen en undersköterska som arbetar på ett vård- och omsorgsboende? Det och mycket annat fick eleverna på Frillesåsskolan lära sig när de blev inbjudna till Löftagårdens vård- och omsorgsboende.

Vet ni vad en undersköterska gör när de arbetar här? Det frågade Sara Rutqvist, enhetschef för Löftagårdens vård- och omsorgsboende, elever från Frillesåsskolan när de var på besök i förra veckan. Eleverna som går i årskurs ett var där för att få lära sig mer om vad det finns för olika yrken på ett vård- och omsorgsboende men också för att få veta hur det fungerar när man bor på ett boende.

Vi ska välkomna och samarbeta

- Jag vill skapa energi i huset, att vi ska vara välkomnande och öppet mot övriga samhället och inte en verksamhet med stängda dörrar. Så jag tog kontakt med skolan för att se hur vi kunde utöka samarbetet, säger Sara Rutqvist. 

Att välkomna, Samarbeta och Tänka nytt är dessutom en del av ledorden för Kungsbacka kommuns arbetsplatskultur, vilket går hand i hand med det här arbetet. Dessutom vill vi jobba mer med gränsöverskridande samarbete mellan förvaltningarna, vilket detta är ett bra exempel på hur det kan fungera.
- Många av barnen går förbi boendet varje dag men vet inte vad som finns här inne. Det blir kunskapsutbyte på ett naturligt sätt eftersom barnen även lär oss som arbetar här saker men också de som bor på Löftagården, säger Sara Rutqvist.

Fick lära sig om yrken

Carin Sjöberg är lärare för årskurs F-3 på Frillesåsskolan och hon ser flera fördelar med utbytet.
- Jag tycker det är viktigt att barn får träffa äldre. Idag är en pensionär eller mormor eller farfar inte detsamma som när jag själv var barn. Nuförtiden arbetar många mor- och farföräldrar fortfarande när barnbarnen är små. Genom att få besöka äldreboenden får barnen träffa gamla som kan berätta om hur det var att vara ung för länge sen men också kunna prata om yrken som fanns förr men inte nu. Ett besök på äldreomsorg och andra arbetsplatser visar också att det finns flera olika yrkeskategorier som ryms inom samma arbetsplats, säger Carin Sjöberg.


Vid besöket berättade personalen om vad det finns för olika yrken på ett vård- och omsorgsboende. Det är bland annat undersköterska, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, aktivitetssamordnare, städpersonal och kock.
När barnen själva fick ställa frågor ville de veta vad man behöver för utbildning för att bli undersköterska, vad man gör när man arbetar och varför en del som bor på ett boende behöver hjälp av en annan vuxen att exempelvis borsta tänderna.

Flera utbyten med skolan

Oskar Bergkvist var ett av barnen som var på besök. Han och hans kamrater fick bland annat testa sjuksköterskornas stetoskop som de använder för att lyssna på hjärta och lungor men de fick även en rundtur i byggnaden.
- Det roligaste var att vi fick gå in och titta in i ett rum där en person bodde, säger Oskar Bergkvist.


Löftagårdens vård- och omsorgsboende men även Träffpunkten i Frillesås, som huserar i samma byggnad, har flera utbyten med Frillesåsskolan. Bland annat kommer ungdomar och lär seniorer på Träffpunkten om IT och under våren bjuds elever i årskurs åtta in till boendet för att få lära sig mer om vad jobbet som undersköterska innebär. Syftet är att väcka intresse  för arbete inom vård- och omsorg eftersom det finns ett stort behov av personal inom det området.

Kontakta gärna
Enhetschef Sara Rutqvist
sara.rutqvist@kungsbacka.se
0300-83 58 47