Tvätta bilen på rätt sätt

Tvätta din bil på rätt rätt så minskar du utsläpp av tungmetaller, bilvårdsmedel och olja som annars riskerar att rinna rakt ut i våra sjöar och hav.

Tvättvattnet när du tvättar bilen innehåller metaller, olja, rester från däck och vägbana samt kemikalier från bilvårdsmedel som är skadliga för människor, djur och miljön.

Tvättar du bilen på gatan, parkeringsplatsen eller på asfalterad mark kan föroreningar hamna i dagvattenledningar där vatten i många fall leds direkt ut i närmaste vattendrag, kanske den badvik i närheten där du själv badar på sommaren.

Åk till biltvätten istället

Tvätta din bil i en biltvättsanläggning. Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar med oljeavskiljare eller reningsverk som renar det förorenade vattnet från tvätten.

I de tvättanläggningar där du får ta med egna bilvårdsprodukter är det viktigt att välja miljömärkta alternativ. I bilschampo och avfettningsmedel finns ämnen, bland annat tensider, som kan skada eller störa vattenlevande djur och växter. Även miljöanpassade bilschampon, tvättmedel och såpa innehåller tensider. Fördelen med miljöanpassade schampon är att tensiderna bryts ner lättare och snabbare. 

Via länkarna nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka på inför biltvätten.

Stora biltvättarhelgen

Stora biltvättarhelgen är ett intiativ från branschorganisationen Svenskt Vatten för att uppmärksamma hur viktigt det är att vi tvättar bilen på rätt sätt. Dina val kan enkelt bidra till ett renare vatten.

Kontakta gärna