Fixaren Folke hjälper seniorer

Fixaren hjälper kommunens seniorer med sådan som de själva har svårt att klara av och som innebär en risk för att ramla. Tjänsten är gratis att använda för seniorer i Kungsbacka kommun.

I Fixarens uppdrag ingår att hjälpa kommunens seniorer med sådant som de själva inte klarar av att göra i hemmet och som innebär en risk att senioren kan ramla och skada sig.        

- Syftet med Fixaren är förebygga fall i hemmet genom att han kommer hem till senioren och hjälper till med att exempelvis byta gardiner istället för att senioren själv ska kliva upp på en stol eller stege och riskerar att ramla. Det tjänar både kunden och samhället på, säger Ann-Helen Svensson, verksamhetschef på förvaltningen för Vård & Omsorg.

Hjälp med lampor

Just den här dagen är Folke hemma hos Inger Helmberg i Särö. Hon vill ha hjälp med att montera ner lampor från taket som behöver tvättas. Under tiden som arbetet pågår småpratar de och Inger bjuder på ett glas kall päronsaft efter att arbetsinsatsen är över. 

- Det är jättebra att fixaren finns. Jag började använda tjänsten för sex, sju år sedan och i början var det mest hjälp att byta gardiner men med tiden har det blivit mer och mer. Idag har han rengjort plafonderna men annars brukar jag få hjälp att ta ner en matta eller adventsljusstakar från vinden, berättar Inger Helmberg.

Byter gardiner

Det som fixaren Folke oftast får hjälpa till med är att byta gardiner, trasiga persienner eller montera rullgardiner som ramlat ner. Men det kan också handla om att torka höga skåp, som man bara kan nå genom att stå på en stege, byta batterier i en brandvarnare eller byta glödlampor.

- Det bästa med mitt jobb är att jag får träffa folk och att de får hjälp med sådant som inte skulle blivit gjort annars. De som jag möte är jättetacksamma, säger Folke Svensson som har noterat att han även har nytta av sin sociala förmåga efter alla år som taxiförare.       

- Man märker att många tycker att det är trevligt att prata och det tycker jag också. Det är roligt att få den kontakten och jag stortrivs, säger han.

Ringer upp och bestämmer tid

Majoritet av seniorerna som anlitar Fixaren är ensamma damer eller sammanboende par. 

- Det är få ensamma män som begär hjälp, det tycker jag att de kan bli bättre på, säger Folke Svensson. 

Vill du anlita fixaren ringer du till Kungsbacka direkt på 0300-83 40 00 som tar ditt namn och telefonnummer. Fixaren ringer sedan upp inom två arbetsdagar och bestämmer en tid.

Du kan läsa mer om Fixaren här. 

Kontakta gärna
Kungsbacka Direkt
0300-83 40 00