Gymnasieeleverna Vilma Landström, Felicia Nordqvist och Wilma Kroon tillsammans med Berit Trädgårdh, boende på Signeshus vård- och omsorgsgboende. Saknas på bilden gör Mariatha Ezlaka. Gymnasieeleverna Wilma Kroon, Vilma Landström och Felicia Nordqvist. Saknas på bild: Mariatha Ezlaka.

Lärlingsanställning rustar för arbetslivet

Hälften skola, hälften jobb. Gymnasieeleverna Mariatha, Wilma, Vilma och Felicia får värdefulla erfarenheter med sig genom sina lärlingsanställningar på Signeshus vård-och omsorgsboende.

Sedan ett halvår tillbaka är Mariatha, Wilma, Vilma och Felicia gymnasielärlingar på Signeshus vård-och omsorgsboende. Som gymnasielärling delar de sin tid mellan att gå första året på vård- och omsorgsprogrammet på Elof Lindälvs gymnasium och att vara anställd som lärling på Signes hus vård- och omsorgsboende.

De går i skolan och arbetar i tvåveckorsperioder och tycker att detta upplägg är bra:

- Det är bra med variation, när vi är i skolan är vi koncentrerad på skolarbetet och när vi är här och jobbar har vi inga läxor, säger Wilma.

Kungsbacka en av fem pilotkommuner

Kungsbacka är en av fem pilotkommuner i Sverige som testar lärlingsanställning för gymnasieelever och har även lärlingsanställningar för elever på Industritekniska programmet på Elof Lindälvs gymnasium. Lärlingsanställningen innebär att eleven får möjlighet till gymnasieexamen med högskolebehörighet men även arbetslivserfarenhet, lön och ett nätverk som kan hjälpa att avancera fortare i karriären direkt efter examen.

Linda Ågren som är enhetschef på boendet tycker att lärlingsanställningarna ger mycket:

- Det ger oss en möjlighet att tidigt väcka ett intresse för att jobba inom vård- och omsorgssektorn och ger lärlingen en chans att få se hur det går till i verkligheten. Det blir väldigt givande möten mellan lärlingarna och de boende, olika generationer möts och delar erfarenheter, säger Linda.

Lärlingarna har varsin handledare som de går bredvid och får prova på de flesta arbetsmoment som den ordinarie personalen genomför.

- Man lär sig mer än på en vanlig praktik, man får göra fler arbetsuppgifter. Det är bra att börja tidigt med att lära sig vad ett jobb innebär, säger Vilma.

Berit Trädgårdh, boende på Signeshus vård- och omsorgboende tycker att den hjälp och stöd hon får från lärlingarna är suverän:

- Jag får så fin hjälp, bland annat med Ipadplattan, hon hjälper mig med tekniken så att jag kommer rätt. Jag hoppas verkligen att hon väljer detta yrke, hon passar till det, säger Berit.

Mysigt att träffa de äldre

På frågan om vad som är det bästa med att vara lärling är Mariatha, Wilma, Vilma och Felicia överens:

- Det är så mysigt att få träffa de äldre och höra deras historier från förr, att få lära sig om yrkeslivet och att få lön, det är det bästa, säger de.

Läs mer

Gymnasial lärlingsanställning

Kungsbacka kommun startar gymnasial lärlingsanställning hösten 2017 

Kontakta gärna:

Sonja Svensson, ordförande Vård-och omsorgscollege Kungsbacka
Tfn: 0300-83 35 177
sonja.svensson@kungsbacka.se

Tommy Johansson, lärare yrkesämnen Elof Lindälvs gymnasium
0300-83 35 21
tommy.johansson@kungsbacka.se