Nytt badhus med både familjebad och träningsanläggning

Kungsbacka kommun bygger ett nytt badhus som ska stå klart i april 2020. Nya badhuset byggs på grusplanen på Kungsbacka sportcenter, direkt söder om Aranäshallen B och blir tre gånger så stort som nuvarande simhallen, 12 000 kvm. Det nya badhuset ska täcka behovet för kommunen i över 20 år med ca 300 000 besök om året och det första spadtaget tas den 11 april.

I samverkan

Byggnationen av nya badhuset är ett samverkansprojekt med totalentreprenören Betonmast. Ett samverkansprojekt gör vi tillsammans med entreprenören. Det innebär att det finns ett riktpris, som ligger inom vår budget, och en öppen ekonomisk redovisning.

- Genom att jobba på det här sättet kan vi dra nytta av varandras kunskaper och erfarenheter, säger Christian Andersson, projektledare nya Badhuset.

Något för alla

Det efterlängtade badhuset blir ett familjebad och träningsanläggning i tre våningar och erbjuder en delbar bassäng på 50x25 meter med hopptorn på 3 meter och en enmeterssvikt samt två stycken undervisningsbassänger. Den stora bassängen erbjuder 10 simbanor. Badhuset kommer också att innehålla en familjedel med småbarnspool, varmbassäng och en bassäng med bland annat strömkanal samt en relaxavdelning om 450 kvadratmeter med kallpool, tre bastur och utvändig terrass. I badhuset byggs också ett gym och café med cirka 120 sittplatser inomhus.

 - Det är så roligt med den spännande helheten, med något för alla, som det nya badhuset erbjuder. Kul att det blir en vattenrutschkana som ligger utanpå byggnaden, säger Lovisa Eld, förvaltningschef Service

Kungsbacka växer

Nya badhuset byggs för att täcka framtidens behov med den befolkningsökning vi räknar med de kommande 20-30 åren. Verksamheten i nuvarande simhall kommer inte att påverkas under byggtiden och är i drift fram till dess att nya badhuset öppnar. Vad som händer med nuvarande simhall när nya badhuset är i drift är inte bestämt, men den kommer inte att användas som simhall. I projektet har vi samarbetat med bland annat föreningsliv, politiker, förvaltningar, entreprenör med alla inblandade installatörer och projektörer, och inte minst arkitekten, PP arkitekter.

- Jag ser byggstarten och utvecklingen av området som en fortsatt utveckling av Kungsbacka stad, säger Fredrik Hansson (C), kommunstyrelsens 1:a vice ordförande

Nytt område och park

Området kring badhuset utvecklas i takt med att nya badhuset växer fram och ger oss nya bostäder och ny infrastruktur med vägar och parkering. Inte minst parken runt badhuset tillför mycket med sina zoner, en vilsam och en aktiv zon. Parken blir ungefär lika stor som två fotbollsplaner och placeras mellan det nya badhuset och ishallen där en del som går ända ned mot ån. 

- Området har ett centralt läge i Kungsbacka med nya verksamheter och lägenheter. Det är en viktig utveckling för staden, säger Emma Kjernald, chef för Samhällsbyggnadskontoret.

Läs mer om nya badhusområdet

ANDRA NYHETER OM BADHUSET