Hemsjukvården först ut i Skandinavien att testa högteknologisk utrustning

Hemsjukvården i Kungsbacka är först i hela Skandinavien med att testa en högteknologisk motivationsutrustning för strokepatienter. Utrustningen liknar en klocka och fästs på armen som med ljus och vibrationer påminner patienten om att träna och aktivera sin arm. Resultatet kan följas i en app.

Motivationsutrustningen består av en specialgjord mätare som kan läsa av när en patient rör på sin arm. 
- Motivationsutrustningen kan användas av patienter med nedsatt funktion i en arm. Klockan vibrerar och lyser när det är dags för patienten att röra på sin arm. Det blir som en kompis att träna med, en motivationshöjare och många kanske tycker det är skönt att slippa höra sin anhöriga som påminner dem om att de borde träna, säger Ulrika Haglund från företaget Intramedic som lånar ut utrustningen till Kungsbacka kommun.

Klocka registrerar rörelse

När klockan registrerar aktivitet i en arm så skickas uppgifterna över till användarens mobil och resultat kan följas av i en app. Patienten kan själv logga in och följa resultatet av dagens träning men patienten kan också skicka över resultatet till en arbetsterapeut eller fysioterapeut som kan följa träningen.

- I appen så syns ett träd. När man rör armen så vattnas trädet och växer. Om patienten gjort sin träning som den ska under dagen så växer trädet och blir på sikt stort och blommande. Man kan också se resultatet i stapeldiagram. Fördelen med att få in data är att hemsjukvården kan följa hur det går med patientens träning, säger Ulrika Haglund.

Först att testa i Skandinavien

Den högteknologiska utrustningen är utvecklat av ett företag i Schweiz och Kungsbacka kommun blir först ut i Skandinavien med att prova klockorna. 

- Det är roligt att utrustningen testas i hemsjukvården där den också kan används i de dagliga aktiviteterna hemma hos användaren, säger Ulrika Haglund.

Sex klockor är nu utlånade under ett par månaders tid till Kungsbacka kommun. Nyligen fick arbetsterapeuter och fysioterapeuter inom hemsjukvården en utbildning och visning i hur utrustningen fungerar.

- Det känns jättespännande att bli de första som får prova detta. Vi har börjat fundera på vilka patienter som detta skulle kunna passa för. Jag tror att det i vissa fall kan vara svårt att motivera sig till träningen och med klockan får man en påminnelse om att det är dags att träna, inte bara när en fysioterapeut står bredvid och säger det, säger Anna-Karin Andersson, metodutvecklare inom rehab i Kungsbacka kommun.

Både för hemmabruk och kliniker

Utrustningen finns både för hemmabruk men också i mer avancerad form som kan användas på exempelvis kliniker, där båda armarna kan kopplas in. Klockan som är för hemmabruk och som testas just nu inom hemsjukvården är vattentät och patienten kan också ställa in den så att den inte påminner om träning under exempelvis en vila eller under natten. Klockan kan också användas självständigt, utan att resultatet följs i appen, för den som inte vill använda mobilen.

Fysioterapeuterna Annika Ulfner, Ola Berntsson och Svante Ahlstrand arbetar inom hemsjukvården i Kungsbacka och de var alla tre på plats för att lära sig mer om hur utrustningen fungerar.

Digital utrustning välkomnas

- Det var spännande att se men det är kanske svårt att se var nyttan och användningen skulle bli i verksamheten eftersom det är så nytt. Men jag tror att det kan passa för rätt individ, men då tror jag att man måste kunna hantera en mobil så att man kan följa träningen. Det blir lite som åsnan och moroten, säger Ola Berntsson.

- Jag tror säkert att det kan fungera långsiktigt. Idag kan folk inte springa utan att ha en pryl på armen fast att springa är samma sak som vi alltid har gjort. De äldre blir också mer och mer intresserade av teknik och hänger med, säger Svante Ahlstrand.

Kontakta gärna: 
Anna-Karin Andersson, Metodutvecklare rehab
0300-83 52 35
annakarin.andersson2@kungsbacka.se