Mötesplats för musik på Elektronen

I projektet Musik på gården möts ungdomar med olika bakgrund och behov för att skapa musik.

–Vi vill minska på klyftor som finns mellan olika verksamheter och skapa en mötesplats som är till för alla oavsett bakgrund och behov, säger Diana Rönnberg, projektledare. Här på Elektronen utgår vi från den musikverksamhet som redan finns med bland annat studio, DJ-bänk, scen och replokaler.

Projektet som finansieras av Allmänna arvsfonden sker i samarbete med föreningen Passalen och Kungsbacka kommun. Syftet är att skapa möten för ungdomar med och utan funktionsvariationer. 

Unga leder unga 

På allaktivitetshuset Elektronen har Passalen startat enstaka kurser inom studioproduktion, DJ-verkstad, hjälpt ungdomar att lära sig skriva egna låtar, sjunga eller anordnat bas och gitarrlektioner. De samarbetar dessutom med kommunens lägerverksamhet för barn och unga vuxna med funktionsvariationer, som varje lördag kommer till Elektronen för att prova på att sjunga och spela, eller är med på olika mindre musikworkshops. 

Passalen jobbar med konceptet unga leder unga, vilket har visat sig vara väldigt framgångsrikt. Det finns två anställda timledare för ändamålet, Emil Sundbaum och Arthur Lopez, som är duktiga på studio och DJ-teknik. Båda är i 20-årsåldern och idén är att de ska bli mentorer för målgruppen.

En av ungdomarna som får handledning är Linus Salomonsson, 16 år. Han brukar komma till Elektronen för att spela brädspel och kom då i kontakta med Passalen. Nu besöker han Elektronen fler gånger i veckan och spelar bas tillsammans med timledaren Arthur. 

– Jag är här för att lära mig spela bas och jag har även lärt känna nytt folk, säger han. 

Jeff Andersson, 19 år, är en annan av ungdomarna som deltar i projektet och gör musik i Elektronens studio.

– Jag har alltid varit intresserad av musik, men känt att jag skulle vilja skapa musik också. Det får jag möjlighet till här, säger han. 

Matilda Ek, 22 år, sjunger, gör egna låtar och är i full gång med att skapa sitt skivomslag. Hon är även mitt uppe i förberedelserna inför sommarens uppträdanden.

– Jag ska uppträda på festivalen Queer up och på en sommarturné med ungdomar här i Kungsbacka i sommar, säger hon. 

Om Passalen 

Passalen är en ideell allmännyttig förening som jobbar med fritidsverksamhet och driver olika projekt för unga vuxna med funktionsvariationer. Musik på gården är Passalens nya arvsfondsprojekt i samarbete med Kungsbacka Kommun. Det är ett pilotprojekt som pågår fram till 2020 och tanken är att projektet sedan ska bli en del i kommunens ordinarie verksamhet.

Läs mer om Passalen.

Elektronen - en mötesplats för alla åldrar

Elektronen är en mötesplats för alla åldrar. Här finns café, studio, scen, replokaler, möteslokaler och ateljé. Kommunens ungdomskonsulenter arbetar i huset och har verksamhet av och med ungdomar.

Läs mer om Elektronen