Odling för elever och seniorer närmare varandra

Måhaga vård- och omsorgsboende vill bidra till samverkan över gränser för att bli en naturlig del i samhället och skapa värde för både kunder och invånare.Som en del i det arbetet har de nära kontakt med elever på Bräckaskolan och i veckan var barnen på plats för att tillsammans med de äldre plantera pumpakärnor. Odlingen ska de sköta om tillsammans.

Arbetet med att knyta an vård- och omsorgsboendet ännu starkare i Fjärås samhälle har pågått under flera år. Som en del i det har boendet sedan en tid tillbaka samarbetet med eleverna i klass 2-Öst på Bräckaskolan och i torsdags var det dags för ett besök på boendet igen.

Denna gång var den lokala konstnären Helena Blomljus på plats, som bland annat även varit med och inrett Måhaga vård- och omsorgsboende, för att plantera tillsammans med kunderna och eleverna. Hennes tanke är att lyfta fram det gamla bondesamhället i Fjärås på Måhaga, vilket bland annat genomsyras i färgval på boendet men också i form av odling.

Speciella pumpakärnor

Nu var det dags att stoppa pumpakärnor i jorden, men inte vilka pumpakärnor som helst. De kom nämligen från den önskebrunn som står i entrén och som alla kunder och besökare kan kasta pumpakärnor i, istället för mynt, samtidigt som de önskar sig något.

- Jag har slängt i pumpafrön och önskat mig något, men vad det talar jag inte om, säger Åke Hansen som bor på Måhaga vård- och omsorgsboende.

Generationer utbyter kunskap

Catharina Sagré, enhetschef på Måhaga, tycker att det är viktigt att unga och äldre i samhället har kontakt, så de äldre kan få dela med sig av all sin livserfarenhet till barnen som en dag ska ta över samhället. 

- När våra kunder kommer hit har de en livsryggsäck med sig men bara för att de är äldre är den inte full. Även om kroppen inte hänger med fullt ut så kan man fortfarande fylla på sinnet med upplevelser. Idag ska vi odla pumpafrön tillsammans och tanken är att vi sedan ska sköta om odlingen tillsammans med barnen i sommar, säger Catharina Sagré.

Madelaine Johansson, lärare på Bräckaskolan, ser också en vinst med samarbetet. 
- Till exempel hade vi ett arbete i årskurs ett som handlade om förr och nu. Det bästa sättet att lära sig var ju att gå hit. Eleverna visade en presentation om hur skolan fungerar idag och sedan fick barnen fråga seniorerna hur det var förr. Att får höra någon berätta, som varit med om saker i verkligheten, sätter sig så mycket djupare än om jag skulle stå och berätta om det i klassrummet, säger Madelaine Johansson.

Stor växtkraft

Konstnären Helena Blomljus delade ut frön till alla barnen men också de seniorer som var med och planterade på gården.
- Det blir mellan åtta och tio pumpor på varje frö, så det ger verkligen snabbt resultat. Och det man lägger energi på, det växer. Det gäller även oss människor. Jag hoppas att barnen kommer att komma hit och titta till odlingen under sommarlovet och sen tar vi hand om skörden tillsammans i höst, säger Helena Blomljus.

Ulla Gunnarsson som bor på Måhaga var sist ut att plantera bland seniorerna.
- Det är väldigt trevligt och uppiggande att ha barnen på besök här. Nu när jag planterade pumpakärnan så önskade jag mig fred på jorden. Det är förfärligt att alla hatar varandra, istället för att älska varandra fast det skulle vara hur lätt som helst, säger Ulla Gunnarsson.

Kontakta gärna
Catharina Sagré
catharina.sagre@kungsbacka.se
0300-83 37 88