Mat från världens alla hörn gästade Signeshus

Dofterna av mat från hela världen spred sig på hela Signeshus när medarbetarna lagade mat och bjöd vård- och omsorgsboendets kunder och anhöriga på matmarknad. - Detta tycker jag är underbart, säger Berit Trägårdh som bor på Signeshus.

I torsdags var det full aktivitet i köken på Signeshus vård- och omsorgsboende i Kungsbacka. Överallt lagades det mat till matmarknaden, som arrangerades för andra året i rad. Vårrullar från Filippinerna, kycklingsoppa från Thailand, dolmar från Syrien och piroger från Albanien är bara ett axplock av det som serverades till boendets kunder och deras anhöriga, som också var inbjudna. 

Idé från medabetarna

- Idén kom från medarbetarna i samband med att det var matmarknad i centrala Kungsbacka. De tänkte att det var synd att de som bor hos oss inte kan ta sig till matmarknaden och bestämde sig för att göra en egen matmarknad. Vi har många medarbetare med olika nationaliteter och de ville bjuda på mat från länderna som de kommer ifrån, säger Stephanie Edevåg, en av enhetscheferna på Signeshus som själv har rötterna i Kenya och som hade friterat speciella munkar till matmarknaden.

- Det är munkar som är smaksatta med kardemumma, kokosmjölk, kokosflingor och muskotnöt och som man pudrar med florsocker. Vi äter dom i Kenya till te eller kaffe. Vi har ju inga bullar som svenskarna har, berättar hon. 

Hälsade på mamma

De som bor på boendet bjöds på maten medan anhöriga fick betala en mindre summa för att få ta del av festmåltiden. En av alla anhöriga som var på plats var Louise Trägårdh som var där för att hälsa på sin mamma Berit Trägårdh. Även Berit barnbarnsbarn Olivia och Axel var med på festligheterna.    

- Vi var här förra året också och det var så trevligt. Det är fantastiskt att personalen gör detta, trots att man vet att de har mycket att göra. För mamma är allt det här också stort. Hennes väninnor var på besök i lägenheten innan och så tog de sig ett glas cider innan de gick ner för att äta, säger Louise Trägårdh. 

Gerda Holm Hansen är dotter till Ester Hansen, som bor på Signeshus, och hon var också på besök med sin familj. Hon tycker att matmarknaden är en fantastisk idé.      
- Det är väldigt roligt att se personalen i en annan roll och det är kul att de tar tillvara på personalens resurser. Dessutom är det feststämning och roligt för alla, säger Gerda Holm Hansen. 

Mat väcker minnen

Att matmarknaden är uppskattad av de som bor på boendet stod klart redan efter förra årets arrangemang. Det väcker både minnen och öppnar nya världar för de boende. 

- Det är en möjlighet att kunna få smaka mat ifrån ett annat land. Många har rest mycket och man börjar kanske prata om vad de provade för mat när de själva besökte ett land. Förra året var maten ett samtalsämne i flera veckor efteråt, säger Stephanie Edevåg, enhetschef. 

Engagerade medarbetare

Många av medarbetarna som var med vid förra årets matmarknad lagade, efter önskemål från kunderna, samma mat som förra året till årets marknad. En av dom var undersköterskan Kumrije Beqiri som har rötterna i Albanien.       

- Jag har lagat Mantia, det är som en slags pirog med smördeg och köttfärs och som man äter med tzatziki. Matmarknaden är verkligen en rolig grej för alla här och det är roligt att se sina kollegor att laga mat också, säger Kumrije Beqiri. 

Förutom god mat så bjöds det också på musik från de lokala artisterna Åsa och Ulf Nomark, som fick god hjälp med sånginsatserna från glada medarbetare.        

- Vi har världens bästa medarbetare. Det är ett sådant engagemang att man blir alldeles lycklig, konstaterade enhetschefen Susanne Ramstedt.


Kontakta gärna
Enhetschef Stephanie Edevåg
stephanie.edevag@kungsbacka.se
0300-83 52 25