Utbildning med språkstöd ett vinnande koncept

I januari startade 11 personer utbildningen Måltidsbiträde med språkstöd. Det innebär att man blandar teori med praktik ute på en arbetsplats, samtidigt som man lär sig yrkessvenska.

Utbildningen anordnas av vuxenutbildningen i Kungsbacka kommun och utförs av Elof Lindälvs gymnasium.

- Utbildningen är en del i en satsning på kortare utbildningar med språkstöd inom branscher där man efterfrågar arbetskraft. Det finns ett stort behov av utbildad personal inom restaurang och storkök och vi har anpassat utbildningen efter behoven på arbetsmarknaden. Vi kräver inga förkunskaper från branschen men att man är klar med sfi kurs B, säger Kerstin Uddenberg, utbildningssamordnare på vuxenutbildningen.

Bra sätt att lära sig språket

Mahalet Temesegen från Eritrea och Amal Almidani från Syrien är två elever som läst utbildningen.
- Det var svårt i början men nu känns det bra. Det är jättebra att jag får lära mig att tala bättre svenska samtidigt som jag lär mig ett yrke. Praktiken ute på en arbetsplats har gjort att jag utvecklats snabbt, säger Mahalet.
- Min man jobbade som kock i vårt hemland Syrien och jag brukade hjälpa honom så jag har lite erfarenhet. Men det är också ett jättebra sätt att lära sig språket. Jag har lärt känna många nya människor som jag kunnat prata svenska med, säger Amal.

Leder till jobb

Utbildningen har stora chanser att leda till jobb. Flertalet av eleverna har också valt att läsa vidare till hösten då också med språkstöd. Då utvecklas kunskaperna och efter avslutad utbildning har man kunskaper även inom kockyrket på restaurang och storkök.
- Jag har gått en kockutbildning även i mitt hemland Eritrea så jag tycker detta är toppen att få lära mig mer om hur yrket fungerar i Sverige. Jag har redan börjat jobba på timmar och jag har fått sommarjobb i köket på Kolla äldreboende så jag är jätteglad, säger Mahalet.

 

Läs mer på vuxenutbildningens webbplats