Åter problem med skräppost

Kommunen har åter haft problem med sin e-post. Anställda har fått sina konton kapade och ett flertal antal skräpmejl har skickas ut i Kungsbacka kommuns namn.

Kommunens IT-avdelning arbetar med att identifiera och stänga berörda konton.

I veckan har Kungsbacka kommun skickat ut ett antal e-postmeddelanden som klassificeras som skräppost. Detta har hänt på grund av att användare har blivit lurade att lämna ifrån sig sina inloggningsuppgifter. Vilket i sin tur möjliggjort för utomstående att skicka skräppost i kommunens namn.

Om utflödet av skräppost fortsätter kan det innebära att Kungsbacka kommun hamnar i en så kallad svartlista hos e-postleverantörerna. Konsekvensen av att bli svartlistad blir att Kungsbacka kommun inte kan skicka ut någon e-post. För stunden är problemen lösta, men vi vet inte om fler har lämnat ut sina uppgifter.

- Attacker där användaren luras till att lämna ut information är en utmaning att fånga upp. Vi jobbar därför kontinuerligt med att informera våra medarbetare om IT-säkerhet, säger Christer Blomqvist, IT-chef.

Kontakta gärna

Christer Blomqvist , IT-chef
christer.blomqvist@kungsbacka.se
0300-83 89 74