Nu kickar Gothia Cup igång

Idag är det avspark för Gothia Cup. Världens största ungdomsturnering i fotboll spelas i Kungsbacka 16-19 juli. Under veckan samlas många aktiva från 21 olika nationer.

Denna veckan kommer fotbollsspelande ungdomar att vara en del av gatubilden i Kungsbacka. Måndag-torsdag spelas 313 matcher av lag från 21 olika nationer på tio planer vid Kungsbacka Sportcenter. Redan i lördags flyttade många av de 110 övernattande lagen in i skolorna.

- Våra lag tycker att det är fantastiskt att bo och spela i Kungsbacka. Tack vare det stöd och engagemang vi får från föreningslivet, enskilda individer och från Kungsbacka kommun kan vi ge våra lag en sådan upplevelse och service att det varje år är många lag som specifikt önskar att få komma tillbaka till Kungsbacka och bo och spela Gothia Cup, säger Niclas Freiholtz, tävlingsledare Gothia Cup.

- Det är positivt att alla dessa ungdomar kommer hit till Kungsbacka. Det bidrar till att göra Kungsbacka attraktiv som kommun, säger Håkan Linderstam på förvaltningen för Kultur & Fritid.

Det är mycket som ska fungera i detta stora arrangemang som parkering, städning och mycket annat.

Han menar att det är många krafter som samverkar för att få logistiken att fungera. Skolköken lagar mat, Kungsbacka IF ger service till spelare och publik, skolorna står för övernattningslokaler och vaktmästarna ser till att planerna är välskötta.

- Gräsplanerna kan vara lite hårda i år på grund av det rådande bevattningsförbudet, men vi gör allt vi kan för att spelarna ska få en bra spelupplevelse, säger Håkan.

Kungsbacka Turistbyrå kommer att ha en InfoPoint, en serviceplats, där besökarna kan få tips på vad de kan göra under sitt besök i Kungsbacka.

Sista dagen, 19 juli, blir det livemusik, dans, DJ:s och mycket mer när sommarturnén Together har premiär på Kungsbacka torg. En turné där ungdomar är både arrangörer och artister.

Gothia Cup i Kungsbacka

  • Kungsbacka är Gothia Cups nästa största spelområde
  • 10 planer vid Kungsbacka Sportcenter används, nio med naturgräs och en med konstgräs
  • 313 matcher spelas måndag-torsdag
  • 21 nationer spelar: Sverige, Norge, Tyskland, Förenade Arabemiraten, USA, Estland, England, Spanien, Taiwan, Österrike, Sydafrika, Brasilien, Frankrike, Uzbekistan, Sydkorea, Ukraina, Indien, Kanada, Finland, Jordanien och Lettland
  • 110 lag övernattar i skolor 14-22 juli

Kontakta gärna

Håkan Linderstam
0300-83 53 74
hakan.linderstam@kungsbacka.se