Ny satsning på biblioteket lyfter muntligt berättande

Berättarbarer, berättarworkshop och en ny podcast är något av innehållet i bibliotekets satsning på muntligt berättande.

I projekt Ordet är ditt ska människors egna berättelser ta plats, de som annars inte ryms på biblioteken.

– På det här sättet vill vi lyfta fram de berättelser som inte finns sparade på bibliotek. Tanken är att fler människor ska få tillgång till berättelser och berättande och själva utgöra en del av det, säger projektledare Christina Kall som är litteraturvetare och skribent med teaterbakgrund.

Under hösten blir det berättarbarer och en berättarworkshop på Kulturhuset Fyren. Dessutom lanseras podden Ordet är ditt med inbjudna gäster som pratar utifrån teman, en del med anknytning till Kungsbacka.

Framöver kommer projektet också att inrikta sig på biblioterapi som en del i bibliotekens verksamhet.

– Biblioterapi innebär bland annat att man genom skönlitteratur som behandlar existentiella ämnen kan spegla sig själv, identifiera sig eller ta avstånd från karaktärer, möta sig själv genom andra och få insikter, säger Christina Kall.

Projektet finansieras av Statens kulturråd och pågår under ett och ett halvt år, men förhoppningen är att det ska pågå ännu längre.

Berättarbarer

Under hösten blir det berättarbarer med olika teman och inbjudna berättare vid tre tillfällen på Café Trubaduren i Kulturhuset Fyren.

Höstens första berättarbar är 19 september klockan 18.30 och handlar om livsberättelser, resor, engagemang, drivkraft och om en uppväxt i konsumtionens tecken. Kvällens gäster är Kungsbackabon Amr Bitar, journalist på Sveriges radio och Andrea Ager-Hanssen som driver litteraturpodcasten Stalking for love på Göteborgs Litteraturhus och är en av initiativtagarna till Skrivarkollektivet i Göteborg.

Nästa berättarbar 31 oktober har temat sällsamt och mystisk. Då får vi får ta del av sägner och märkliga berättelser från Halland och höra om häxprocesser i Bohuslän. Höstens sista berättarbar 28 november handlar om hur pennan och böckerna kan verka som medicin mot psykisk ohälsa.

Berättarworkshop för alla

18 november klockan 13 bjuder biblioteket in till en berättarworkshop dit man kan få komma med sin berättelse, få tips och öva på att framträda som berättare, samt lyssna på och ta del av andras berättelser. Anmälan görs till Christina Kall, christina.kall@kungsbacka.se

Podcasten Ordet är ditt

Podcasten Ordet är ditt lanseras i höst och innehåller samtal med inbjudna gäster. Första avsnittet är inspelat och gäst är Maria Ehrenberg, regionbibliotekarie, som berättar om arbetarbostäderna på Tjolöholms slott med utgångspunkt i en brittisk 1800-talsroman skriven av utopisten William Morris. Kommande avsnitt gästas bland annat av arkitekten Maria Block som pratar om hållbar arkitektur och Diana Rönnberg, konstnär, författare och musiker. Diana ska berätta om hur den svenska naturen gör avtryck i svenska namn, uttryck och ordspråk.