Så går valet till i Kungsbacka

Den 9 september är det val i Sverige. Du som är över 18 år och är folkbokförd i Kungsbacka kommun har då rätt att rösta till riksdag, kommun och landsting.

Alla med rösträtt kan den 9 september använda sin demokratiska rättighet för att rösta i 2018 års allmänna val. Förutom riksdagsvalet röstar du som är folkbokförd i Kungsbacka till Kungsbacka kommunfullmäktige och till landstingsfullmäktige i Halland, vilket ofta också kallas för regionfullmäktige i Halland.

Du kan välja att rösta i din vallokal på valdagen eller att förtidsrösta i en förtidsröstningslokal. Om du är utomlands kan du brevrösta eller rösta på ambassad eller konsulat. Har du har svårt att själv ta dig till en vallokal kan du ringa till kommunen för att få en ambulerande röstmottagare till dig. Du kan också rösta med bud. Det spelar ingen roll vilket valdistrikt eller kommun du tillhör, om du har med dig ditt röstkort kan du rösta i vilken förtidsröstningslokal du vill. I några av förtidsröstningslokalerna i Kungsbacka kan du få ett nytt röstkort utskrivet, bland annat på Kungsmässan och stadshuset.

HÄR hittar du en lista över alla förtidsröstningslokaler.

HÄR kan du läsa om olika sätt att rösta.

Ett säkert valsystem

Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer så har Sverige ett robust och säkert valsystem. När du röstar gör du det med pappersröstsedlar. Valen är både hemliga och fria, stunden då du stoppar ner valsedeln i kuvertet ska vara fri från yttre påverkan och du kan ensam göra ditt val.

– Vi har ett säkert och robust valsystem som vi behöver slå vakt om. Som medborgare är det viktigt att vara extra källkritisk, inte minst på sociala medier, säger Alf Olofsson, valnämndens ordförande.

Så går det till

Vallokalerna öppnar klockan 8.00 och stänger klockan 20.00 på valdagen den 9 september. Vill du ha hjälp i din vallokal kan du be någon av röstmottagarna i lokalen. Röstmottagarna får inte berätta för någon vad du har röstat på och du bestämmer själv vem som får hjälpa dig.

Du kan läsa om hur röstningen går till HÄR.

Rösträkningen sker efter att vallokalerna har stängt och är offentlig. Då kommer även de förtidsröster som kommit in till vallokalen att läggas ner i valurnan. Därefter räknas alla rösterna och rapporteras till länsstyrelsen. Denna räkning ger den första preliminära mandatfördelningen under valnatten. Uppgifter om detta kan sökas på val.se.

Onsdagen den 12 september har valnämnden den så kallade onsdagsräkningen, som också är offentlig. Där hanteras förtidsröster som valdistrikten inte hunnit få under valdagen och även röster från utlandet.

Rösterna skickas till sist vidare till länsstyrelsen för en slutlig sammanräkning av valet. Det slutliga resultatet för riksdagsvalet fastställs cirka en vecka efter valdagen.