"Även om jag inte är kvar för alltid så har jag ju påverkat någons liv"

Naomi Garnatz, 22, har jobbat som ledsagare i tre år. Hon tipsar ofta om jobbet och tycker att fler borde söka: ”Man träffar ju någon som man får en väldigt speciell relation med, även om jag inte är kvar för alltid så har jag ju ändå påverkat någons liv".

- Att jobba som ledsagare är perfekt eftersom det är så flexibelt, berättar Naomi.

Förutom att jobba som ledsagare pluggar hon också på universitetet och jobbar som brevbärare i Göteborg.

- Det är väldigt flexibelt med arbetsuppgifter och innehåll. Det går oftast bra att hitta på saker lite spontant ibland. Någon gång föreslog jag till exempel att jag och Nicole, personen som jag ledsagar, kunde gå till Universeum. Ibland besöker vi utställningar, gymmar eller bara går och fikar.

Ledsagning ska bidra till en aktiv fritid

Ledsagning är ett yrke som handlar om att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att delta i olika aktiviteter och få en aktiv fritid. Ledsagaren följer med personen hen stödjer på till exempel friluftsaktiviteter, kulturevenemang eller aktiviteter inom föreningslivet.

Det märks att Naomi och Nicole har en speciell relation. När vi möts upp skiner båda upp när de ser varandra.

- Naomi är söt och snäll. Och omtänksam! säger Nicole glatt.

När jag frågar Naomi vad det bästa med jobbet är, tänker hon tyst några sekunder innan hon utropar ”Nicole!”. Att hon har jobbat kvar så länge beror på att de trivs så bra ihop, säger hon.

”En bra ledsagare anpassar sig efter personens behov och sätter dem framför sina egna”

Naomi tycker att hon får prova nya saker i sitt jobb, som hon vanligtvis inte hade testat annars. Hon berättar om ett tillfälle då hon och Nicole gick på en konsert tillsammans. Trots att hon personligen inte tyckte om artisten var det en rolig upplevelse att ha med Nicole.

- Relationen mellan ledsagaren och brukaren blir ganska ofta som en vänskapsrelation också. En bra ledsagare anpassar sig efter personens behov och sätter dem framför sina egna. Det är viktigt att komma ihåg det, även om man känner sig mer som kompisar, påpekar Naomi.

Även om ledsagare arbetar självständigt så upplever Naomi att hon alltid haft ett bra stöd i arbetet. Hon betonar vikten av en lyhörd och hjälpsam chef:

- Det händer ju saker väldigt fort och när jag har haft frågor eller funderingar så har jag fått svar snabbt. Jag har även fått bra råd och tips när jag varit osäker på hur jag skulle hantera vissa situationer. Min chef uppmuntrade mig och ordnade också så att jag kunde gå i en kurs i tecken som stöd, vilket har hjälpt mig att kommunicera med Nicole men också med hennes vänner. Det känns som att Kungsbacka tar tillvara på sin personal!

Vi behöver fler som Naomi! Läs mer om ledsagning och hur du söker här.