Kungsbackas mobila bibliotek bäst i Sverige

Priset för Sveriges bästa mobila bibliotek delas ut till ett bibliotek som på ett nyskapande sätt utvecklar verksamheten, samspelar med utvecklingen i samhället och har en väl förankrad verksamhet i kommunen. Idag utnämndes Kungsbacka till Årets mobila bibliotek av svensk biblioteksförening.

Kungsbacka har haft bokbussverksamhet i 40 år och under de senaste åren har verksamheten utvecklats och har nu också en mindre bokbil för mer riktad verksamhet där vi söker upp bland annat äldre personer och små barn.

Susan Pour är bibliotekschef i Kungsbacka och är självklart mycket glad över utmärkelsen:

- Det här priset blir som ett bevis på att vi har gjort rätt saker. Alla som bor i Kungsbacka har rätt att nås av bibliotekstjänster och ur tillgänglighetssynpunkt är vår mobila enhet ett komplement till den övriga verksamheten.

Det mobila biblioteket gör också hembesök med bokleveranser och poppar upp till exempel på folkrace och julmarknader där de överraskar med full biblioteksservice.

Snabb omställning

Tidigare har allt detta varit olika verksamheter som löpt parallellt med varandra med ett par medarbetare på varje, men är nu samordnat till en mobil enhet med tolv medarbetare som är mer flexibel och kan bättre säkra upp verksamheten för Kungsbackas invånare.

- Vi kan snabbare anpassa oss efter samhällets förändringar och ställa om efter hur det ser ut just nu. Nu satsar vi till exempel extra i ett område där det bor många nyanlända, och tar då med oss personal som arbetar med integration, säger Susan Pour.

Juryns motivering

”Årets vinnare är ett tydligt exempel på vad kontinuitet betyder i utvecklingen av en framgångsrik mobil biblioteksverksamhet. Med stort tålamod, genomtänkta lösningar, långsiktiga och tydliga prioriteringar samt hög ambitionsnivå har verksamheten över decennier ständigt utvecklats. Denna långsiktighet har givit den mobila verksamheten möjlighet att utveckla sina samarbeten med andra aktörer och bygga upp en hög kompetens inom personalen. Därigenom har verksamheten kunnat ta en allt större plats i samhället, både som en väsentlig del av bibliotekssystemet i kommunen och som viktig samhällsinstitution. För att en mobil verksamhet över tid skall fortsätta vara relevant för många krävs en medveten utveckling av arbetet mot olika specifika målgrupper men även den för mobil verksamhet så grundläggande flexibiliteten för att fortsatt finna nya målgrupper, vägar och lösningar. Allt detta har årets pristagare! Därför har juryn beslutat att tilldela utmärkelsen Årets mobila bibliotek 2018 till Kungsbackas mobila bibliotek.”

I juryn ingår Anders Gistorp, juryns ordförande, Falkenberg, Lise-Lott Nilsson, Folkbiblioteken i Lund, Birgitta Ingebrand, representant för föregående års vinnare, Mobibblan i Sundsvall, Olof Berge Kleber, Biblioteken i Borås och Helena Kettner Rudberg, Svensk biblioteksförenings styrelse.

Prisceremonin hålls i Galleri Celsing på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 18 oktober.

Mer information lämnas av:
Susan Pour, bibliotekschef Kungsbacka
susan.pour@kungsbacka.se 
telefon: 0300-83 41 94