Sjuka träd ersätts

På grund av almsjukan kommer vi att avverka flera almar i centrala Kungsbacka. Trädfällningarna äger rum under oktober.

Vi tar i höst ned almar i Skogsallén, Badhusparken samt i området kring stadshuset. På sikt kommer vi att ersätta de flesta träd som tas bort. Vi kommer redan i höst att plantera 2-3 träd längs med ån, vid bron över till Fyren. Vi kommer även att plantera 18 träd i Skogsallén.

40 almar fällda

De senaste åren har cirka 40 almar i centrala Kungsbacka tagits ned på grund av almsjukan. Kungsbacka kommun har på grund av problemen med almsjukan fått projektpengar till nya träd i Skogsallén, där målet är att plantera 49 nya träd under en 3-års period.

Almsjuka är en svampsjukdom som täpper igen trädets näringsbanor så att almen vissnar. Det börjar med små gula partier i trädkronan och efterhand så dör hela trädet. Ofta kan man se det redan i juni. Almsjukan sprids med almsplintborren, via rötterna men även genom sågar och andra verktyg som använts i sjuka träd.

Mer information

Leon Martini
Arbetsledare Park
0300-83 48 15
leon.martini@kungsbacka.se