Årets superföretag lockade till företagsbesök

Ahlströms Factory producerar vegetariska och veganska proteinalternativ. Mottot är "modern mat för medvetna konsumenter". Och det går bra för Ahlströms Factory! 2018 utsågs företaget till Årets Superföretag av Veckans affärer.

Resan med Ahlströms Factory startade 2010. Då bestämde sig pappa Sören och nyexaminerade sonen Jacob att tillsammans starta upp företaget. Tidigt insåg Sören Ahlström utmaningen med en hållbar matkonsumtion. Han började sin livsmedelsbana på Santa Maria och fick goda kunskaper inom livsmedelshantering och kände tidigt att det inte fanns tillräckligt bra vegetariska alternativ på marknaden.

Ahlströms Factory började utveckla vegetariska alternativ och har kämpat sig fram som tillverkare och distributör inom en tuff livsmedelssektor och lyckades 2018 utsågs de till Årets Superföretag av Veckans Affärer. En bedrift väl värd att uppmärksamma vilket bidrog till att hela kommunstyrelsens arbetsutskott gjorde företagsbesök i januari.

En förutsättning ingen trend

I dag anses det som en självklarhet för många att vi måste ställa om matkonsumtion och matproduktion för att klara de klimatförändringar vi står inför. Jacob poängterar att det är många som är skeptiska och försiktiga till denna omställning, men att de som vågar prova blir positivt överraskade.

- Det är snarare en förutsättning än en trend att äta mer vegetariskt och veganskt, jag märker en annan medvetenhet och att det nu snarare är en självklarhet, menar Jacob.

Hållbarheten genomsyrar hela företaget och produktionsledet, från inköp till leverans och många råvaror är ekologiska. De arbetar kontinuerligt med att ta fram nya produkter med vegetariska proteiner som fullgod ersättning för kött, från basråvara till helfabrikat. Företaget har i nuläget fyra anställda och omsätter 23 miljoner men målet är att ständigt växa.

Underleverantör till skolor och landsting

Ahlströms Factory har sitt säte i Kungsbacka, produktionen på en fabrik i Motala och lagret i Örebro. De största kunderna är matgrossister, vilket innebär att företaget ofta är underleverantör till skolor och landsting i olika kommuner i Sverige.