Minnenas rum stimulerar sinnena

Minnenas rum på Åsa vård- och omsorgsboende är ett rum fyllt av saker från en svunnen tid. Rummet är en trevlig plats att besöka för att spela en vinylskiva, läsa en tidning eller bara prata. Men det fyller också en viktig funktion inom demensvården.

Under nästa ett år har medarbetarna Annika Andersson och Kristina Törnblad arbetat med att färdigställa Minnenas rum på Åsa vård- och omsorgsboende. I onsdags var det äntligen dags för invigning och boende, anhöriga och medarbetare var på plats för att fira med bubbel och tilltugg.

Världens bästa äldreboende
Idén till Minnenas rum föddes för ett per år sedan när Annika och Kristina var på en inspirationsföreläsning med Jane som driver det privata äldreboendet Hattstugan, som är känt från SVT:s serie Sveriges bästa äldreboende.

- Hon pratade mycket om att gamla saker väcker minnen och skapar samtal. Om man har en person med demenssjukdom som knappt talar och så tar man fram en kaffekvarn, börjar mala, känner doften och så börjar samtalet, säger Annika Andersson, undersköterska på Åsa vård- och omsorgsboende. 

Tanken är att rummet ska användas av alla boende i vardagen. Hit ska man kunna gå och sätta sig för att prata, lyssna på musik, läsa en tidning eller bara titta på alla saker. Även anhöriga ska kunna nyttja rummet när de hälsar på. Men det viktigaste är att rummet kan användas för att hjälpa kunder med demenssjukdom att stimulera sinnena.

Väcker minnen till liv
- Jobbar man med dementa så vet man hur svårt det kan vara att få igång ett samtal. Här blir det lätt att hitta något att prata kring och visar man en gammal skolbok så kan plötsligt personen minnas vilken skola den gick i eller vad första skolfröken hette, säger Kristina Törnblad, undersköterska på Åsa vård- och omsorgsboende.

När det flyttar in en person med demenssjukdom görs en utredning enligt BPSD, Beteendemässiga och psykiska symptom, för att kartlägga vilka symptom personen har. Om personen lider av oro kan man exempelvis testa att gå till Minnenas rum under en period för att avleda oron och sedan utvärdera resultatet. Ger det bra resultat kan medarbetarna lägga in det som en fast aktivitet för personen, i syfte att lindra sjukdomen. 

Minns sin barndomas hattar
Invigningen var välbesökt och Ulla Hansson var en av alla boende som var på plats under onsdagen.

- Det var skojigt att få komma hit, säger Ulla Hansson som bor på boendet och provar en av hattarna som hänger på väggen.
Genast börjar hon prata om att hon i barndomen fick ny hatt både till våren och hösten. Och hon konstaterar samtidigt att det inte tycks vara så många som använder hatt nuförtiden. 

Inger Hidfors var också med på invigningen. Hon är anhörig och har sin mamma på boendet. Hon tycker att idé är alldeles förträfflig. 

- Det är väldigt behagligt här och trevligt att ha någonstans att gå utan att behöva åka någonstans. Det är både ett minnenas rum och ett andrum, där de som bor här kan få miljöombyte. När de boende väl har besökt Minnenas rum så tror jag att det kan starta samtal runt fikabordet också, säger Inger Hidfors.

Kontakta gärna
Susanne Törnberg-Gårdström, enhetschef Åsa vård- och omsorgsboende
susanne.tornberg@kungsbacka.se
0300-83 38 05

Katarina Sollin, enhetschef Åsa vård- och omsorgsboende
katarina.sollin@kungsbacka.se
0300-83 38 06