Årets Miljöprisvinnare värnar om en plastfri kust

I år gick årets miljöpris till ett mycket angeläget område – plast och skräp i våra hav. Priset delades ut av Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg, under fredagen på Tjolöholms skördefest.

Bland de 23 som nominerades av allmänheten enades Kommunstyrelsens arbetsutskott att årets pris delas mellan Ocean Crusaders och Vrakat.se som arbetar aktivt för en plastfri marin miljö.

— Det är extra roligt och angeläget att kunna dela ut årets miljöpris till två aktörer som på ett engagerat och konkret sätt arbetar med att både belysa problemen med plast men framförallt aktivt arbeta med att få bort plasten från våra hav och stränder, säger Hans Forsberg.

Prisa ett viktigt arbete

Kommunen vill med valet av pristagare prisa ett viktigt arbete för att bevara vår marina miljö och samtidigt även peka på vikten av att vi verkligen tar hand om plasten innan den når naturen och haven.

På plats för att ta emot priset var Maja Liedsheim-Haak från Ocean Crusaders och Gösta Franséhn från Vrakat. Vrakat startade sitt projekt i full skala i februari i år. Från att ha varit tre personer är de i dag cirka 100 frivilliga personer som har hand om olika strandsträckor längs Kungsbackas kustremsa.

— Det känns jättehärligt att få kommunens miljöpris! Det är många som är engagerade i det här och alla tycker att det är ett bra projekt eftersom det bygger på att man själv städar när man kan och vill, säger Gösta Franséhn, som är en av upphovsmännen till vrakat.

"Fantastiskt roligt"

Maja Liedsheim-Haak är med i styrelsen i Ocean Crusaders och är även med och jobbar rent praktiskt med att plocka skräp och hålla utbildningsaktiviteter.

— När man väl har börjat få upp ögonen för hur mycket skräp som finns därute är det svårt att inte bry sig om det. Om man älskar havet och naturen vill man inte att det ska se ut som en soptipp därute, man vill att det ska vara naturrent, säger Maja Lidsheim-Haak.

Maja Lidsheim-Haak fortsätter:

— Det är fantastisk roligt att få det här priset. Vi är många som jobbar tillsammans, samordnar aktiviteter med företag, volontärer och skolklasser.

Motiveringarna:

Vrakat:
"Med sitt engagerande arbete för miljön utmed vår kust öppnar de upp mångas ögon för vilket allvarligt hot plasten utgör. Tillsammans med invånarna har de samlat ihop mängder med skräp utmed Onsalas havsband."

Ocean Crusaders:
"Ocean Crusaders främsta mål är att utbilda barn och unga om vår marina miljö och hotet som nedskräpningen innebär. Samtidigt som de sprider kunskap är de själva ute och städar kusten och våra vattendrag fria från skräp." 

Kort om årets vinnare
Ocean Crusaders är en organisation som startade i Australien 2010. Sedan två år tillbaka har de utvidgat sitt arbetsområde till Sverige. Deras mål är att arbeta mot överflödet av plastpåsar och annan plast som har hamnat i havet och hotar det marina livet. Vrakat är ett projekt som startades av engagerade privatpersoner i Kungsbacka kommun och som tillsammans arbetar med att städa kuststräckorna fria från plast. Vrakat skriver om sitt projekt på Vrakat.se där de utöver strandstädningsprojektet beskriver andra händelser och ting med anknytning till havet.

Så gick nomineringarna till

Under veckorna 34 - 36 pågick nomineringen till årets Miljöpris, via ett formulär på kungsbacka.se. Totalt nominerades 23 personer/företag/föreningar, inom många olika kategorier: bland annat ekologisk blomsterodling, skräpplockning och biodling.