De vann arkitekturpriset 2019

Vinnarna av Kungsbacka arkitekturpris 2019 är utsedda.

Fredag 4 oktober delades priset ut för Kungsbacka arkitekturpris i samband med skördefesten på Tjolöholms slott. Årets vinnare i kategori bostadshus blev Villa i Vassbäck, Åsa och priset för bästa stadsmiljö togs hem av Vallersvikskyrkan i Frillesås. 

Det är allmänheten som röstar fram vinnarna i arkitekturpriset och även lämnar förslag på deltagare i tävlingen. Juryns roll är att välja ut de sex tävlande bidragen.

Vinnande arkitektur i Åsa

Det vinnande bidraget i kategorin bostadshus blev villan i Vassbäck, Åsa. Huset är ritat av Fredrik Ljunggren som också är byggherre. Vinnaren fick 41 procent av rösterna. Villan i Särö fick 31 procent och villan i Kullavik 28 procent.

Svartnäsvägen Åsa

Juryns motivering

”På en tomt med ett unikt läge, högst upp på en klippa med en hänförande utsikt över havet har byggherren byggt ett solfjäderformat hus i olika höjder med ljusgrå träpanel. Huset sticker ut med stora fönsterytor mot sydväst men smälter ändå väl in i miljön".

– Det känns fantastiskt roligt att vinna med tanke på att det var så hård konkurrens, säger Fredrik Ljunggren.

”Andlig” verksamhet vann stadsmiljöpriset även i år

I fjol gick stadsmiljöpriset till Noas Ark där Onsala församling har barnverksamhet. I år vann Vallersvikskyrkan i Frillesås. Byggnaden är ritad av Carl-Johan Lindfors och byggherre är Vallersviks ekumeniska församling. Bidraget fick 38 procent av allmänhetens röster. Temalekplatsen i Kungsbacka fick 35 procent och Hede stationshus 27 procent.

Vallersvikskyrkan

Juryns motivering

”Med ett fantastiskt läge vid havet bland husvagnar, tält och bostadshus har församlingen byggt en kyrka som också är en samlingspunkt, musiklokal och café. Huset är uppfört i samklang med platsen och andas enkelhet i en välkomnande stil med naturmaterial som trä och betong.”

– Vi är en liten kyrka med 80 medlemmar och en stor vänförening som har hjälp oss i det här projektet. Vi är fantastiskt glada över uppmärksamheten och att ha fått en ändamålsenlig kyrka som smälter väl in i grannskapet, säger församlingens ordförande Henrik Thoursie.

 – Tack till församlingen för att vi fick vara med och bidra i processen och tack till kommunen för välvilja till projektet, det goda samarbetet och för er satsning för arkitektur, säger arkitekt Carl-Johan Lindfors.

VInnare 2019

Från vänster: Vinnare av stadsmiljöpriset: Eive Andersson, projekt- och byggledare; Birgitta Tengberg, arkitekt; Carl-Johan Lindfors, arkitekt, Henrik Thoursie, församlingens ordförande. Vinnare av bostadshuspriset: Fredrik Ljunggren (arkitekt och byggherre) och Sara Ljunggren. Foto: Ciprian Gorga.

Tack för engagemang

Stort tack till alla som har nominerat kandidater och alla som röstat i Kungsbacka arkitekturpris 2019.Vilka vill du se tävla om nästa års pris för arkitektur och miljö? Var med och lämna in förslag redan nu till

Läs mer om Kungsbacka arkitekturpris