För tjugonde gången - låt måltiden blomma

Under torsdagen firades Måltidens dag för tjugonde gången. Måltidsakademin ligger bakom att dagen uppmärksammas och firandet hålls alltid tredje torsdagen i oktober.

Hur firar vi i kommunens verksamheter?

I Kungsbacka firade förskolor, skolor och äldreomsorg med en speciell måltid. Det serverades helstekt kotlettrad, bearnaisesås, klyftpotatis och rostade rotfrukter. Dessutom blev det efterrätt! Barnen fick glass och i äldreomsorgen serverades tårta.

- Det är så roligt att vi som arbetar med mat och måltider i kommunen får möjlighet att uppmärksamma och genomföra aktiviteter på måltidens dag. Det känns nästan som om vi erbjuder en enda stor gemensam måltid den här dagen, säger Midheta Custic, arbetsledare, Service måltid.

Varför firas dagen?

Redan i slutet av 1990-talet pratades det om att betydelsen av en gemensam måltid i vardagen hade utarmats. För att beskriva vad man upplevde användes en metafor där matbordet var ett utrotningshotat fyrfota djur, och hemmet hade blivit närmast som en flygplats som man snabbt passerade igenom. Tanken började gro att något måste förändras.

Måltidsakademin arbetar nu målmedvetet för att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv.


Läs gärna mer

Läs gärna mer om måltider i kommunens verksamheter. 

 

Kontakta gärna: 

Susanne Dahlgren
Enhetschef Måltid
susanne.dahlgren@kungsbacka.se

Tel: 0300-83 50 47