Vin är inte romantiskt – det är hårt jobb

Olika druvsorter, drömmen om kommersiell vinodling och att stärka besöksmål var några av ämnena som präglade företagsbesöket när kommunstyrelsens arbetsutskott var på Rygga vingård.

Drömmen om kommersiell vinodling

För fem år sedan så flyttade Nicholas Lusack med familj till Fjärås från Göteborg för att förverkliga drömmen om kommersiell vinodling på en för ändamålet ovanlig geografisk plats.

– Fråga inte varför vi hamnade här. Vi gillar Halland och närheten till Lygnern gör att temperaturen i dalen, där vi har verksamheten och bostaden, passar för vindruvorna, berättar Nicholas.

Verksamheten startade med 400 vinrankor och idag har antalet stigit till 1200. För att få verksamheten att gå runt tar Nicholas in gästarbetare via internationella nätverk och även de är imponerade av mängden druvor som kan skördas i Sverige.

Skördade före de stora producenterna i Frankrike

Sverige ses inte som en självklar vinregion internationellt och många förvånas över att det överhuvudtaget är möjligt. Orsaken är inte ett varmare klimat utan snarare att det finns nya druvsorter som är anpassade till nordligare breddgrader. Ett exempel på en sådan druvsort är Solarisdruvan. Fjolårets varma sommar gjorde dessutom att Nicholas med personal kunde skörda före de franska producenterna.

– Förra året var naturligtvis speciellt, det var en rolig grej att berätta för kontakter i Frankrike att vi redan skördat, skrattar Nicholas.

Vanligtvis är inte druvorna färdiga för skörd förrän i slutet på september.

Skapa ett unikt besöksmål

Sedan april är Nicholas verksamhet godkänd av livsmedelsverket och får ha vinprovningar. Nicholas berättar om att visioner och tankar finns på att skapa ett attraktivt besöksmål. Verksamheten skulle kunna erbjuda konferenser och provsmakning i anslutning till fastigheten, där han idag driver verksamheten på hobbynivå.

– Målet är att alla som kommer och besöker oss ska åka härifrån lite lyckligare än när de kom, jag vill i framtiden kunna sitta i en fällstol och dricka mitt eget vin, avslutar Nicholas.