Elever på Toråsskolan fick ökad förståelse för rent vatten i världen

Snart avslutar årskurs 3b på Toråsskolan ett projekt om rent vatten och sanering. Eleverna har under året fått ökad förståelse för vad rent vatten har för betydelse oavsett var i världen man bor.

– Syftet med arbetet är att öka elevernas kunskap om hur varje människa kan påverka miljön på nära håll och globalt. Vi vill lära dem vikten av rent vatten för alla, oavsett var du bor i världen och hur vi kan påverka miljön på ett mer hållbart sätt, berättar Annika Berntsson, lärare på Torårsskolan.

Enligt UNICEF saknar 2,1 miljarder människor tillgång till rent vatten. 800 barn dör varje dag på grund av smutsigt vatten, brist på toalett och dålig kunskap om hygien. 

Studiebesök i olika miljöer

För att kunna lära sig mer har eleverna gjort studiebesök på Universeum, världskulturmuseet och besökt utställningar med fokus på olika globala samtidsfrågor. På Universum fick eleverna följa vattnets väg. På Hammragårds reningsverk i Kungsbacka fick de se hur vattenrening gick till. I samband med nya badhuset som håller på att byggas fick eleverna bland annat uppleva hur mycket vatten som ryms i en 50 metersbassäng.

Klassen kommer i veckan att besöka utställning på Fyrens bibliotek för att få mer information om toalettens betydelse.

Vi lär av varandra

Ett mål med arbetet är att eleverna nu ska dela med sig av sina nya kunskaper. Även lärarna bjuder in kollegor för att dela med sig av arbetet i projektet.

Här kan du läsa mer om utställningen på Fyren