Välbesökt frukostklubb när Kungsbacka-företag inspirerade

Trots rapporter om inbromsning i konjunkturen så finns det många företag i Kungsbacka som satsar. Det finns också en stor spridning när det gäller såväl bransch som storlek bland företagen. På frukostklubben i oktober fick vi bekanta oss med Tura Scandinavia, Astagården och Noxon som är tre företag som representerar tre olika branscher men med ett tydligt fokus på utveckling.

Tura Scandinavia distribuerar hemelektronik till hela Norden

Företaget grundades 1976, har idag mer än 90 anställda och omsätter 700 miljoner per år. Huvudkontoret ligger i Kungsbacka, men logistikverksamheten ligger i Nässjö och anledningen till det är för det ligger mitt i Norden med möjlighet till snabba leveranser.

Företaget har även egna produkter i sitt sortiment. Det är främst mobiltillbehör, till exempel Gear by Carl Douglas och Onsala Collection.

– Brett sortiment, starka varumärken och pålitliga leveranser, är vår filosofi, säger Stefan Erikson, VD.

Astagården – för alla med funktionsnedsättning som behöver vård, omsorg eller stöd och service

Berättelsen om Astagården börjar 1956, då Asta bodde i Kungsbacka och hade en dröm om att bli sjuksköterska men som hon nekades pga. att hon var för tunn. Då bestämde hon sig för att själv starta ett vårdhem och köpte en gård i Tölö.

– Efter att Asta gått i pension drevs verksamheten av hennes son och när det inte fanns någon naturlig efterträdare så kontaktades jag, säger Maria Engman, Astragårdens nuvarande VD.

Under Marias ledning har verksamheten expanderat till 64 lägenheter och 100 anställda. Två nya verksamheter som startade var Kvillebäcken omsorg 2004 och Kvillebäcken omsorg 2007.

Nästa projekt är ett äldreboende som ska byggas i Sisjön med 90 lägenheter och 100–150 anställda.

Noxon – det lokala globala bolaget

Noxon tillverkar dekantercentrifuger för avvattning av kommunalt och industriellt slam – separerar partiklar från vätskor. Företaget grundades 1987, har 38 anställda och har sitt kontor och tillverkning i Fjärås.

– Vi vill vara det lilla globala bolaget som konkurrerar genom en bra produkt, som ger goda resultat, flexibilitet samt snabb och tillförlitlig service, säger Jens Johansson, VD på Noxon.

”When results matter” är ledorden och med det menar man att ju torrare slam desto mindre volym att transportera/deponera. Några av verksamheterna som man kan hitta Noxon-maskiner i är återvinning, olja & gas, biogas och kommunala reningsverk.

– Genom att avvattna slam effektivt sparar vi pengar och miljö.