Årets unga kulturstipendiater och vinnarna i pepparkakstävling utsedda

I samband med kulturhuset Fyrens luciafirande utsågs årets unga kulturstipendiater och vinnarna i den årliga pepparkakstävlingen Bräckliga bruna byggen.

Kulturstipendium till cellist och konstnär

Kungsbacka kommuns kulturstipendium till kulturellt utövande ungdomar 2019 går till cellisten Elisabeth Nilsson och konstnären Charlotte Foureaux.

Juryns motivering lyder:

Elisabeth Nilsson är en driven cellist som kommit en bra bit på väg mot ett professionellt musikerliv. Hennes cellospel visar på stor musikalitet och har ett uttryck som berör lyssnaren. Elisabeth bidrar också till Kungsbackas kulturliv genom att vara en flitigt använd musiker i olika konsertsammanhang och dessutom en omtyckt vikarie som lärare på Kulturskolan.

Charlotte Foureaux visar prov på ett chosefritt måleri i olika tekniker där främst mänskliga figurer lyfts fram på ett rättframt sätt. Den starka närvaron i de avskalade kompositionerna berättar något om vad det innebär att vara människa. Över de fotografiska bilderna svävar en subtil sinnlighet och Charlotte vågar avhålla sig från att berätta allt. Betraktaren görs till medskapare och ges en chans att göra historien till sin. Surrealistiska inslag hjälper till att skruva upp sinnesstämningarna.

Stipendiet delades ut av Kristina Karlsson, ordförande i nämnden för Kultur & Fritid. Kultur & Fritid delar ut två kulturstipendier till kulturellt utövande ungdomar à 10 000 kronor varje år. Den som söker ska vara under 26 år och född eller bosatt i Kungsbacka kommun. Tanken är att stipendierna ska uppmuntra ungdomar som utbildar och vidareutvecklar sig inom något av de konstnärliga områdena.

Ginger Towers vann pepparkakstävling

Det blev bidraget Ginger Towers som vann årets Bräckliga bruna byggen. Bygget är skapat av Peter och Victor Thorsby, far och son.

På andra plats kom Tomtebobarnen av Tomtebobarnens förskola och på tredje plats Feskekôrka av restaurangelever i årskurs två på Elof Lindälvs gymnasium. Restaurangeleverna vann även i kategorin Bagarens bästa bygge. I kategorin Bästa kreativa barnbygge tog Hagens förskola hem priset med bidraget Kroppen. Bästa hållbara bygge gick till famljen Andersson med bidraget En klimatsmart framtid.

Kontakta gärna