Med Hälsocertifieringen kvalitetssäkrar vi hälsa och trygghet i föreningslivet

Så många som 30 föreningar tog sig igenom hela arbetet för att bli hälsocertifierade i år och kunde igår ta emot diplom och uppvaktning av nämnden för Kultur & Fritid. Tillsammans omfattar de 30 föreningarna 8586 barn och unga som nu alltså är aktiva i en trygg och hälsosam föreningsmiljö.

Ett gediget arbete för våra barn och ungdomar

Alla hälsocertifierade föreningar har under året gjort ett gediget arbete och på ett strukturerat sätt jobbat med:

• att utveckla det drogförebyggande arbetet
• aktivt värdegrundsarbete
• höjd utbildningsnivå på barn- och ungdomsledare

I föreningslivet jobbar de flesta ledare ideellt och ledare kommer och går. Föreningarna som certifierat sig berättar att det av den anledningen är värdefullt att ha policydokument och checklistor för hur föreningen agerar både i de mjukare frågorna som värdegrundsfrågor men också om svårare saker skulle hända, som till exempel missbruk eller andra kriminella handlingar.

– Om något skulle inträffa idag så vet vi precis hur vi ska agera och det känns väldigt skönt säger Jan Johansson från Kungsbacka simsällskap som varit hälsocertifierade i flera år.

Simklubben berättade om sitt arbete för nämnden

Jan från Kungsbacka simsällskap var inbjuden av nämnden att berätta hur de jobbat med Hälsocertifieringen i sin förening och han berättade bland annat hur de tillsammans med sina barn och unga tagit fram värdeord med vad de står för som förening. I KBSS jobbar de med glädje, omtanke, respekt och kvalité. Om någon simmare skulle glömma detta för en stund har ledarna kanvasrullar med värdeorden på, liggandes vid bassängkanten för att kunna påminna. Det ska vara roligt att träna simning, och med omtanke och respekt får de bättre resultat, det har medlemmarna enats om.

En hälsosam och trygg föreningsmiljö

Alla barn- och ungdomsföreningar i Kungsbacka har möjlighet att hälsocertifiera sig. Certifieringen fungerar som en kvalitetsmärkning och syftet är att barn och ungdomar ska kunna vistas i en hälsosam och trygg föreningsmiljö. Alla certifierade föreningar får förutom uppvaktning och diplom också använda loggan för Hälsocertifierad förening samt ett extra ekonomiskt stöd.

Hälsocertifieringen firar nu 10 år och vi är väldigt stolta över det arbete som föreningarna har gjort under åren. Vi startade i liten skala med några föreningar som har hjälpt oss att bygga upp konceptet och nu har så många som 30 föreningar valt att vara med.

Hälsocertifierade föreningar 2019

 • Annebergs IF
 • Frillesås FF
 • HK Aranäs
 • IFK Fjärås
 • Judoklubben Aktiv
 • Kungsbacka IF
 • Kungsbacka konståkningsklubb
 • Kungsbacka tennisklubb
 • Lerkils IF
 • Nordhallands ridklubb
 • Onsala BK
 • Onsala IBK
 • Tölö IF
 • Ölmanäs segelsällskap
 • Tölö gymnastikförening
 • Kungsbacka basketklubb
 • BMK Kungs
 • VK Westan
 • Särö IK
 • Kullavik IF
 • Kungsbacka simsällskap
 • Frillesås motionsförening
 • Hanhals IF
 • Åsa scoutkår
 • Onsala Pirates
 • Särö Lawn tennisklubb
 • Åsa IF
 • Särökometernas HK
 • Löftadalens dragkampsklubb
 • Kungsbacka ridklubb

I februari har vi uppstartsmöte för Hälsocertifieringen 2020 och nya och gamla föreningar påbörjar arbetet med nästa års certifiering. Är din förening inte hälsocertifierad, eller vill du veta mer?

Kontakta gärna: