Räddade rester blev nya rätter

Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn - Resterkocken, är avslutad.

Totalt kom det in 167 bidrag. Många tävlande har tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester. Årets vinnare blev klass 7, Skanörs skola, med sitt recept på bananplättar, råraka, svamptoast och spenatomelett. Se deras recept här.

Första pris är 3 000 kr till klassen och matinspiration med matkreatören Malin Broman.

Här presenteras de 25 vinnande bidragen i Resterkocken 2019:www.resterkocken.se

Så här gick tävlingen till

Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2019. Resterkocken återkommer hösten 2020. Barn och unga i årskurs 4–9 tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Om Resterkocken

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR, LSR och Nårab med ägarkommuner samt Kungsbacka, Svenljunga och Kristianstad kommun.

Fakta om matsvinn

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.