Fjärilsrestauranger på förskolorna

Earth Hour 2019 äger rum på lördag den 30:e mars. Årets tema, Connect2Earth, handlar om förlusten av biologisk mångfald som är en av följderna av klimatförändringar. Vad kan vi som kommun och invånare göra för att bättre främja biologisk mångfald? Våra förskolor är med och bidrar, de planerar just nu för vårens fjärilsrestauranger.

Kungsbacka kommun satsar i dagsläget på att främja biologisk mångfald i flera olika projekt, ett exempel är plantering av fjärilsrestauranger. Förberedelserna på ett antal förskolor är redan i full gång. Britt-Marie Anderson och Solveig Gunnarsson från Trafik- och parkavdelningen har berättat om projekt och tipsar om hur du själv kan bidra till biologisk mångfald. 

8 nya restauranger öppnas i vår

Tillsammans med barnen på förskolorna anläggs planteringar med växter som passar till en fjärilsmeny. Med hjälp av informationsmaterial och skötselinstruktioner kan barnen sedan följa vad som händer med fjärilarna under vår, försommar och sensommar. Intresset för fjärilsrestauranger på förskolor har varit stort runtom i kommunen och till våren och sommaren kommer åtta förskolor att testa konceptet. 

Skolklasser får även möjlighet att bygga insektshotell inom ämnet slöjd där restaurangernas gäster kan övernatta under vinterhalvåret. Barnen blir delaktiga och får en ökad förståelse för hur vi alla med enkla medel kan öka den biologiska mångfalden i vardagen där vi befinner oss. 

– Vi har fått in många intresseanmälningar och hoppas att kunna utveckla projektet vidare de kommande åren, säger Britt-Marie Andersson. 

Gör din egen fjärilsrestaurang

Vill du precis som på förskolorna att det ska krylla av fjärilar runtomkring dig i sommar? Och vill du hjälpa till att främja biologisk mångfald på köpet? Britt-Marie och Solveig tipsar om hur du kan göra din egen fjärilsrestaurang att ha på balkongen eller altanen, eller varför inte vid sommarstugan?

Såhär gör du: 

Steg 1. Hitta en lämplig plats - Det är bra om den ligger där solen lyser och inte vinden blåser. Fjärilar tycker om värme och lugn.

Steg 2. Hitta lämpliga växter - Fjärilar tycker om växter i starka färger och som doftar gott. Exempel på passande växter är: Fjärilsbuske, Solhatt, Kärleksört, Lavendel, Oregano

Steg 3. Plantera växterna i exempelvis en växtbädd, pallkrage eller kruka med några decimeters mellanrum.

Steg 4. Glöm inte att vattna kontinuerligt!

Nu kan du njuta av färgglada växter och fjärilar hela sommaren!