Praktik i Italien väntar för restaurangelever

I nästa vecka åker fyra elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet till Italien för att göra sin praktik. Utlandspraktiken har möjliggjorts genom projektet Learning for life in Europe.

En av eleverna som ska göra sin praktik på restaurangskolan strax norr om Turin är Linnéa Scheffel, som går i årskurs 3 på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Elof Lindälvs gymnasium. 

- Det ska bli fantastiskt roligt att får göra praktik i Italien. Jag gillar väldigt mycket italiensk mat själv och ska verkligen passa på att lära mig allt jag kan under dessa två veckor, säger Linnéa.

Praktik i hotellkök

Första veckan kommer de svenska eleverna att bo hos italienska elever i samma ålder. En kontakt har ungdomarna redan skapat via Facebook. Veckan därefter bor Lindälvseleverna på hotell, där de också kommer att praktisera.

- Vi kommer bland annat att få vara med på de italienska elevernas kökslektioner och få besök av en italiensk Michelinkock. Förutom arbete i hotellköket blir det också besök på både en ost- och en vingård, säger Linnéa.

Learning for life in Europe

Projektet Learning for life in Europe är finansierat av Erasmus+ och ger elever med koppling till gymnasiernas yrkesutbildning möjligheten att göra sin praktik utomlands. Projektet pågår under två år och erbjuder även jobbskuggning utomlands för både egen personal men även handledare på samarbetsföretag.

Genom Arbetsförmedlingen fick restauranglärarna på Elof Lindälvs gymnasium under fjolåret kontakt med restaurangskolan i Italien.

- Vi var några svenska och italienska restauranglärare som besökte varandras skolor under 2018 och bestämde oss för ett praktiksamarbete inom ramen för projektet LLE. Detta ska nu alltså inledas med en praktikperiod för några av våra restaurangelever i årskurs 3, säger Henrik Fransson, lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet har eleverna de kunskaper som behövs för att arbeta som kock, servitris, servitör eller butikssäljare inom färskvaror och delikatess. Man kan också utbilda sig inom barteknik och jobba som bartender. På Restaurang- och livsmedelsprogrammet ingår totalt 15 veckors praktik under de tre gymnasieåren.

 

Kontakta gärna

Charlotte Costerdal
0300-83 35 31
charlotte.costerdal@kungsbacka.se